„Корабът „Нощ“ по Маргьорит Дюрас с премиера в театър "Азарян"

OFFNews 22 март 2016 в 16:57 2843 0

В най-новото представление на театър „Азарян“ – „Корабът „Нощ“, режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. 

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.
През 1978 г. тя публикува кратък текст, наречен „Корабът „Нощ“. Година по-късно, носейки същото заглавие, се появяват театрална пиеса и филм, чийто режисьор и сценарист отново е Маргьорит Дюрас.

Текстът разказва дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват много автобиографични съвпадения. Това произведение е основата, която режисьорът Стилиян Петров избира за своя спектакъл. Двамата с драматурга и директор на „Азарян“ – Яна Борисова, добавят още няколко нейни текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.

Премиерните дати са на 27 и 28 април, а билети може да намерите на касите на Билетен център-НДК.

Истинското име на писателката е Маргьорит Жермен Мари Донадиьо (1914-1996). Родена е през 1914 г. във френски Индокитай, днешен Виетнам, в семейство на френски емигранти.

Тя напуска Сайгон, когато навършва 18 години и заминава за Париж. Псевдонимът Дюрас идва от името на малко градче в Аквитания, от където са корените на бащиния ѝ род. Завършва право и политология в Сорбоната, а през 1943 г. публикува първия си роман „Безсрамниците“. Името ѝ често е асоциирано с френския нов роман, макар тя да отрича подобна връзка.

През 1959 г. е номинирана за "Оскар" за сценария на „Хирошима, моя любов“. Дюрас пише най-известния си роман „Любовникът“, когато е вече 70-годишна. За него печели наградата "Гонкур".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови