Кой уби Дон Кихот?

OFFNews 03 октомври 2018 в 15:01 3275 0

Новият филм на култовия и любим на поколения фенове режисьор Тери Гилиъм е истинско събитие.

„Човекът, който уби Дон Кихот“ е един от най-дълго чаканите филми в историята. Това са близо две десетилетия, изпълнени с какви ли не трудности и пречки около снимачния процес. Съвсем спокойно бихме могли да заявим, че ако Тери Гилиъм реши да заснеме филм за филма, то лентата ще се радва на не по-малък успех.

Любопитен факт е, че преди близо 30 години, когато започват и снимките на „Човекът, който уби Дон Кихот“, Джони Деп е част от екипа на филма. Следват редица проблеми, които биха отказали всеки един режисьор, но не и Тери Гилиъм. Наводнения, здравословни проблеми, смърт на актьори, проблеми с правата и продуцента Пауло Бранко. Всичко сякаш върви срещу екипа. Но ето че малко след премиерата на филма в Кан, Мелбърн и Карлови Вари, българската публика ще може да се наслади на екранизацията на една от най-популярните истории. 

Ключовата дата за всички почитатели на незаменимата частица от комедийната група “Монти Пайтън” е 16 октомври, а фестивалът, който ни предлага това удоволствие, е CineLibri.

Тазгодишното мото на единствения по рода си кино-литературен фестивал е #ЛюбовМеждуРедовете. Сигурни сме, че няма да липсва!

В 19 часа, в зала 1 на НДК, когато ще бъде обявен и победителят в конкурсната програма на фестивала, който ще получи награда за най-добра екранизация, почитателите на култовия режисьор ще могат да се отправят на едно малко по-различно пътешествие…

В „Човекът, който уби Дон Кихот“ Тери Гилиъм е по-забавен от всякога. Това е филм, който ти оставя онова приятно и леко усещане, познато като магия на киното. В един момент искаш да “влезеш във филма” и да се сприятелиш с Тоби, типичен циничен рекламист, който заминава за Испания. Именно там по време на снимки среща циганка, която му дава копие на някакъв странен филм. Тоби се отправя на път, но един възрастен испански обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот, го обърква с оръженосеца Санчо Панса. За режисьора на реклами илюзията и реалността стават неразличими. Също и за зрителите! По пътя от днешен Лондон към Ла Манча от 17 век, в хода на едно комично и все по-сюрреалистично приключение, Тоби е принуден да се изправи срещу трагичните последици от един филм, който е направил на младини.

А дали именно Тоби не е самият Тери Гилиъм? Предстои да видим…

В това различно и забавно приключение компания ни правят Джонатан Прайс (Дон Кихот) и Адам Драйвър (Санчо Панса), както и Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Серхи Лопес, Джорди Мола, Роси де Палма и др.

Нямаме търпение. Защото когато Тери Гилиъм подготвя филм цели 20 години, то той няма как да не оправдае очакванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!