Коя е българската песен за Евровизия 2018? Отговорът - в понеделник

OFFNews Последна промяна на 11 март 2018 в 11:29 3868 0

Коя е българската песен за Евровизия 2018? Отговорът - в понеделник

Песента, с която България ще участва в „Евровизия“ 2018, ще бъде обявена на 12 март, съобщиха от пресцентъра на БНТ.

В 8.30 часа в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“ ще бъде премиерата на българската песен и участник в музикалния конкурс.

В 63-о издание на форума ще се включат представители на 42 държави, обединени от мотото „All Aboard!“ („Всички на борда!“) в португалската столица Лисабон.

Предварително изтегленият жребий отреди на България място в първия полуфинал, който ще се излъчи на 8 май от 22.00 часа българско време. В него нашата песен ще бъде една от 19-те, които ще се борят за общо десет квоти за Големия финал на 12 май.

За втора поредна година Българската национална телевизия се обърна към музикалните професионалисти в България, за да определи българската песен и участник в Евровизия 2018. В обществената медия постъпиха 13 проекта с предложения за песен, изпълнител, стратегия за сценичното представяне, както и бюджет за свързаните с това разходи, които продуцентската компания или екипът са готови да поемат.

„Искам да изкажа благодарност към всички продуценти, които подадоха проектите си и вложиха своята творческа енергия в участието си. Песните, които представиха, бяха изключително добри и затова всички бяха допуснати за разглеждане във вътрешната селекция“ – заяви продуцентът на българското участие в „Евровизия“ Йоана Левиева - Сойър.

Процедурата за избор на новата българска песен в конкурса премина в два етапа. Постъпилите предложения първо бяха обсъдени с 20 чуждестранни експерти с опит в музикалния бранш и в конкурса „Евровизия“. Експертите оценяваха 13-те песни като ги класираха чрез присъждане на точки от 0 до 10. Специалистите гласуваха независимо един от друг в онлайн платформа, където освен оценки за песните, можеха да дадат мнението си за изпълнителите и да оставят допълнителни препоръки.

По време на втория етап на селекцията експертна комисия на БНТ разгледа събраните в международния панел мнения и избра българската песен за „Евровизия“ 2018 между тези, които са постигнали резултат минимум 7 точки по десетобалната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови