Книгата 'И никога не я откриха' на Ремигиуш Мруз разкрива ужасяващите последици от домашното насилие

ОFFNews 27 ноември 2018 в 18:15 3580 0

"И никога не я откриха" на Ремигиуш Мруз се появява на българския книжен пазар в контекста на актуалния широк институционален и публичен дебат относно  домашното насилие над жените и трафика на хора.

Ремигиуш Мруз е новото голямо име в жанра. Адвокат по образование, той е автор на 30 криминални романа, продадени в милиони екземпляри и адаптирани за телевизионния екран. В послеслова към книгата той споделя:

"Статистиката за изчезналите лица в Полша е ужасяваща, но смразяваща кръвта е тази, която се отнася до домашното насилие срещу жените. Оценката сочи, че го претърпяват между седемстотин хиляди и милион полски жени годишно. Три жени седмично умират по тази причина. Точно това беше причината за написването на тази книга. Чудех се колко далеч би стигнала някоя от тези жени, ако бъде застрашен не само нейният живот, но и животът на детето ѝ. И когато възможността за спасение наистина няма нищо общо с морала. Подозирах, че търсенето на отговори ще бъде тревожно и работата по тази книга само потвърди това. В един момент осъзнах, че не мога да разчитам на щастлив край на историята. Започнах също да се чудя как би изглеждал той от гледна точка на двамата основни герои."

"Ако й бях предложил малко по-рано, никога нямаше да се стигне до това. Нямаше да ни нападнат, аз нямаше да попадна в болницата и тя нямаше да изчезне завинаги от живота ми. Достатъчни биха били трийсет секунди, може би дори по-малко. Защото понякога е необходимо само толкова, за да се унищожи цял един живот."

Десет години след изчезването на Ева, Дамян е загубил надежда, че ще разбере какво се е случило с годеницата му. Неочаквано на страница във Фейсбук се появява нейна снимка. Качена е от момче, запознало се с нея на концерт предишната вечер.

Скоро същият човек публикува друга снимка, която шокира Дамян. Самият той я е правил дни преди тя да изчезне и не я е показвал на никого.

Кой издирва Ева? Възможно ли е тя да се появи след десет години? Как се е укрила и къде е била през това време? Защо не се е свързала с него?

Изведнъж снимките изчезват, както и профилът, от който са публикувани.

А Дамян попада на следа, която го насочва в неподозирана посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови