Класическа музика на открито в шест града в България

Вероника Шербанова 30 юли 2013 в 15:04 2828 0

"Фортисима Фест" в Пловдив през 2012 г.

Единственият национален фестивал за класическа музика на открито „Фортисимо Фест“ се завръща с традиционното си лятно турне „Музика под звездите“.

Тази година турнето на фестивала ще включва открити сцени в шест града, като програмата ще бъде представена за първи път във Велико Търново и Русе.

Фестивалът ще започне на 30 август в Бургас. Следва Варна – на 1 септември. Следващата спирка на турнето „Музика под звездите“ е Русе – на 5 септември. На 7 септември програмата ще бъде представена пред публиката във Велико Търново. Последните две спирки са София – на 13 септември, и Пловдив – на 15 септември. Всички концерти ще бъдат с вход свободен.

Организаторите на „Фортисимо Фест“ са подготвили три паралелни музикални програми – една за новите градове от турнето – Русе и Велико Търново, една за морските сцени на фестивала – във Варна и Бургас, и една за традиционните сцени в София и Пловдив.

И тази година музикалните програми ще включват три части, изпълнени от солисти и оркестър – класически произведения; авторска музика, фолклор, джаз и съвременна класическа музика (в предишни издания на фестивала – от филми и видеоигри).

По традиция диригент на концертите на открито ще бъде Максим Ешкенази.

Една от изненадите на тазгодишния фестивал е, че на концертите в София и Пловдив ще има роял на откритите сцени. И тази година музикалните програми на фестивала имат световнопризнати солисти. Ще участват и децата победители в конкурса „Да вдъхнеш живот“ (Vitam Inspirare), като с тях ще свирят оркестрите на Варненската и Русенската опери, както и Софийският фестивален оркестър, обясни Ешкенази. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша