Испания и Португаля са акцент на Софийския литературен фестивал 2015

ОFFNews 25 септември 2015 в 21:26 2910 0

Най-голямото литературно събитие в България – Софийският международен литературен фестивал, ще очаква своите гости между 25 ноември и 13 декември.

Третото издание на фестивала ще бъде посветено на литературата от Иберийския полуостров и обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автора от България, Балканския полуостров и Скандинавския север.

Тази година фестивалът ще запази структурата си и ще бъде обособен в две основни части. От 25 ноември до 7 декември ще се проведе предварителната програма, която включва представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби.

За пръв път ще бъде организиран конкурс за млади автори (до 35-годишна възраст) за проза, поезия, есе, илюстрация и фотография на тема „Дуенде, безпокойство, кеф“.

Поетите Марин Бодаков, Силвия Чолева, Камелия Спасова и художникът Кирил Златков ще изберат 9 автора и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на 25 ноември в интердисциплинарното сценично пространство на Националния дворец на културата – ДНК.

Резултатите от конкурса ще дадат и своеобразното начало на Литературния фестивал. За първа година ще бъде създадено и електронно издание на Фестивала, в което ще бъдат поместени близо 50 избрани произведения от конкурса. Те трябва да се изпратят на адрес - [email protected] до 24 октомври, а повече информация конкурса можете да намерите тук или по-долу.

Основаната програма на СМЛФ ще е в разгара си между 8 и 13 декември 2015 г. Тази година очакваме над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България, насрочили сме срещи с илюстратори, дискусии, изложби кино програма и разбира се, много богата детска програма.

Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморно фоайе на НДК, както и в две нови локации – пространство за съвременен танц и пърформанс ДНК и новото литературно пространство „Перото“.

Категории за участие в конкурса:

- Поезия - до три стихотворения;
- Кратък разказ или есе - до 3 000 знака;
- Илюстрации - до 3 броя; 
- Фотографии - до 3 броя;

Адрес за изпращане на произведенията: [email protected]

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени непосредствено преди старта на Литературния фестивал, като всички селектирани от журито произведения ще бъдат включени в първото електронно издание на Софийския международен литературен фестивал, 2015. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови