"Читанка" отново е онлайн

ОFFNews 23 септември 2015 в 15:47 38158 6

Онлайн библиотеката "Читанка" отново е достъпна, след като на 15 септември се разбра, че сайтът няма да работи известно време поради "малка авария от политико-техническо естество“.

От форума тогава става ясно, че случилото се е в резултат на атаки от асоциацията „Българска книга“. Администрацията на "Читанка" дори призова за бойкот срещу дадени издателства, които са оказвали „психически тормоз“ срещу тях.

Към момента всички книги в платформата са свободни за сваляне с изключение на някои произведения по желание на АБК.

Ето какво бе написано на сайта на библиотеката, след като тя бе спряна:

„Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви“.

Припомняме, че „Читанка“ е изчезвала от интернет няколко пъти, като дори през 2010 г. цял екип на НСБОП иззе сървъра на сайта и повлече мащабна дискусия в социалните мрежи с въпроса дали има престъпление, когато се разпространяват безплатно книги, за чиито права читателят не е платил, или това е даване на достъп до образование, което е конституционно право на всеки човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови