Художникът Михалис Гарудис почина от COVID-19

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2021 в 22:01 3711 0

Почина художникът Михалис Гарудис, потвърди за БТА неговият приятел журналистът Иван Гарелов.

На 5 октомври 2021 г. галерия "Арте" в София представи юбилейна изложба живопис на Михалис Гарудис. Пред БТА Гергана Борисова от галерията обясни, че Гарудис е бил болен от COVID-19, като заболяването е било открито, след като се е прибрал в Гърция. Тя добави, че художникът е бил много щастлив, че е поставил изложбата, която на няколко пъти е била отлагана заради пандемията.

"Щастлив беше като дойде тук. За съжаление всичко излезе като едно сбогуване с България, с приятелите, с почитателите си, с всички", допълни Борисова и разказа, че художникът е казвал как всичките му приятелства са тук, в България и въпреки че от 35 години живее в Гърция, не е успял да създаде такива.

Михалис Гарудис е роден на 20 януари 1940 г. в село Булгаркьой в Гърция. Семейството му емигрира в България по време на Гръцката гражданска война (1946-1949). През 1965 г. Михалис Гарудис завършва специалност "Живопис" във Висшия институт за изобразителни изкуства "Николай Павлович" (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров.

В началото на кариерата си той създава натюрморти, морски пейзажи, фигурални композиции с поетични и философски послания. По-късно той започва да работи и в областта на монументалната пластика и керамиката. Първата самостоятелна изложба на Михалис Гарудис е през 1971 г. в галерия "Райко Алексиев" в София. В традициите на българското изкуство името на художника се свързва с хиперреализма в живописта.

От 1986 г. Михалис Гарудис живее и работи в Солун, Гърция. Картини на художника са притежание на чуждестранни музеи и галерии в редица европейски градове и в Азия и САЩ. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови