Георги Господинов получи престижна международна литературна награда

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2020 в 17:42 2044 0

Снимка Дафинка Стоилова

Георги Господинов е носител на международната литературна награда „Ceppo" (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, съобщиха от издателство Жанет 45.

Наградата се присъжда от 1955 г., а от 2006 г. става международна. Сред първите ѝ чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Господинов е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна" (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд" в превод на професор Джузепе Дел' Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големи италиански медии като „Кориере дела сера" и „Република", където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач", „българският Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки", сравняван е също с Борхес и Боланьо.

Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории" на 13 март. На следващия ден ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела", която предстои да излезе в Италия - отново в превод на професор Дел' Агата.

Мотивацията, с която журито присъди наградата „Ceppo" на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме"), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови