Филмът за прехода „Децата на тихата революция” с премиера днес

ОFFNews Последна промяна на 22 март 2016 в 17:28 2106 0

Кадър от филма.

Документалната продукция на България и САЩ „Децата на тихата революция” на режисьора и сценариста Виктория Ершова - ще има своята национална премиера на 20-ия София Филм Фест на 22 март от 19:45 часа в Дома на киното.

Темата за прехода е документирана в едно уникално пътешествие на група български ученци, станали свидетели на падането на комунизма. В навечерието на тяхното дипломиране през 1995 година те вярват в мечтите си, но страната им е в криза, която ще продължи и през следващите 20 години. Кинотворбата проследява този период през погледа и живота на всички тези съученици и приятели. Една от тях е и Виктория Ершова, която също споделя личната си история и стремеж към щастие през последните 20 години.

В началото продукцията започва като идея да се заснеме кратко видео за срещата по случай 10-годишнината от завършване на гимназия. Впоследствие темата се оказва много по-голяма и Ершова пътува цели седем години между Лос Анджелис и България, а също и редица градове по света, където живеят вече порасналите „Деца на тихата революция” - Ню Йорк, Лондон, Дъблин, Норвегия.

След това тя се връща за 12 месеца в родината, за да завърши филма, и на място си сътрудничи с някои от най-добрите професионалисти в българското кино като Нина Алтъпармакова (режисьор по монтажа), Георги Стрезов (композитор), Михаил Дичев (звукорежисьор). Българо-американската продукция е подкрепена финансово по иновативен път от много българи, както и частично чрез онлайн платформата „Kickstarter”.

„Започнах да снимам филма през 2005 година. Реших да продължа снимките 5 години по-късно и да проследя героите през един по-дълъг период от време. Тъй като имах материал и от ученическите ни години, всъщност проследяваме живота на хората в продължение на 20 години. Освен липсата на финансиране, предизвикателство беше и фактът, че трябваше да включа себе си във филма. Не ми беше лесно да намеря куража, а и най-подходящия начин да направя това...”, споделя режисьорката.

Ершова е отново в България, специално за премиерата на филма в рамките на 20-ия София Филм Фест. За да присъства на събитието, тя прекратява едно приключенско пътешествие из Мексико и Аржентина. В него тя пропътува 1800 км на автостоп из Патагония и достига най-южния град на света – Ушуая, от къде се завръща в родината си, за да представи своя филм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови