Филмът ''Близо'' е определен като 12+, защото в него става дума за самоубийство

Когато филмът съдържа отделни кадри с еротично съдържание или с употреба на алкохол, стимуланти, наркотици или отделни кадри с насилие в тях се определя като категория "С"

Ружа Райчева 07 юли 2023 в 17:18 2869 0

Снимка IMDB

Филмът "Близо", чиито прожекции бяха осуетени от привърженици на "Възраждане" два през юни, е определен от Националния филмов център като категория "С" (12+) заради сюжета, свързан със самоубийство. 

Това съобщи министърът на културата Кръстьо Кръстев на въпрос по време на парламентарния контрол от Климент Шопов (Възраждане) относно критериите за възрастовото ограничение за зрителите на "Близо", който бе част от програмата на ЛГБТИ фестивала "София прайд". 

На 10 юни привърженици на "Възраждане" провалиха прожекцията на филма. Протестиращите носеха плакати с надписи "срещу педофилията" и в крайна сметка осуетиха прожекцията. На следващия ден и във Варна се случи същото - привърженици на "Възраждане", сред които имаше и футболни агитки, спряха и тази прожекция. 

Днес Климент Шопов каза, че на 10 юни възрастовото ограничение за филма близо е било 18+, но че за следващите прожекции на филма възрастовото ограничение е било свалено на 12+ и попита на какво основание. От думите на министъра обаче стана ясно, че категорията на филма не може да бъде променяна, след като е определена. 

Кръстьо Кръстев каза, че съобразно правилата на Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), за да се състои дадена прожекция, е задължително филмите да получат виза. За фестивално представяне, което не е търговско разпространение по смисъла на ЗФИ, не се изисква виза.

Тя се издава от Комисията по категоризация на филмите към Националния филмов център. Комисията е експертният орган към изпълнителния директор в Национален филмов център (НФЦ) и според ЗФИ в състава ѝ влиза по един представител на Министерство на културата, Министерство на образованието, трима представители от НФЦ, кинокритик и психолог. 

На официалния сайт на НФЦ пише, че "категория "С" е когато филмът съдържа отделни кадри с еротично съдържание или с употреба на алкохол, стимуланти, наркотици или отделни кадри с насилие в тях". Кръстев обясни, че филмът е бил определен като категория "С", защото във филма става въпрос за самоубийство.

Министърът каза, че веднъж дадена категорията на филма не може да бъде сменена и че комисията към НФЦ единодушно е определила филма като категория "C" - не се препоръчва за деца под 12 годишна възраст. 

"Въпреки че във филма няма сцена на голота, сексуален подтекст, насилие или наркотици комисията счита че тематично филмът не е подходящ поради наличието на темата за самоубийството на подрастващ. Комисията споделя факта, че филмът е световно разпространен и е получил същата категория, видно от IMDB", заяви министърът на културата Кръстьо Кръстев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика