Исторически филм откри "Берлинале"

10 февруари 2012 в 13:44 1638 0

Даян Крюгер (
Даян Крюгер ("Сбогом, кралице, моя") на Берлинале. Снимка: БГНЕС

Снощи се откри 62-ото издание на Берлинския международен кинофестивал.

"Берлинале" е едно от най-мащабните и престижни събития в света на киното, което ежегодно събира кинокритици, филмови величия и любители на седмото изкуство. Според директора на форума, Дитер Кослик, 62-ото издание на фестивала ще постави акцент върху проблемите на съвремието ни. Много от над 400-те филмови заглавия, които участват тази година, разглеждат теми като ядрената катастрофа във Фукушима, глобализацията,  политически и военни проблеми в цял свят - като Арабската пролет.

Начало на фестивала даде прожекцията на лентата „Сбогом, кралице моя“ на Беноа Жако – филм, който участва в тазгодишната надпревара за призовете „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“. Сред 18-те претенденти са и „Пленник“ на Брилянте Мендоса, „Милост“ на Матиас Глазнер, „Метеора“ на Спирос Статулопулос, „Какво става“ на Ханс-Кристиан Шмидт и др. Победителите ще бъдат известни на 19 февруари, когато е и краят на фестивала.

Най-трескаво очаквани обаче са режисьорският дебют на Анджелина Джоли - „In The Land of  Blood and Honey“ и екранизацията на романа „Бел Ами“, в която участват Ума Търман и Робърт Патинсън.

Председател на тазгодишното жури е британският режисьор Марк Лий. Очаква се по червения килим на "Берлинале" тази година да минат звезди като Анджелина Джоли, Робърт Патинсън и Мерил Стрийп, която ще получи награда за цялостен принос в света на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови