Фестивал на скандинавското кино в София до 1 октомври

ОFFNews 25 септември 2015 в 22:00 2210 0

Седмото издание на фестивала за кино от Скандинавия и Прибалтика „Северно сияние” започна с исландския филм „Купон на макс” отличен с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката от кинофорума в Корк, съобщи БНР.

За първи път във фестивалната програма участват филми от Исландия със съдействието на Исландския филмов фонд.
И тази година организаторите от сдружение „Позор“ ни обещават една вълнуваща среща с алтернативното кино на скандинавските и прибалтийските държави.

Българската публика ще гледа 15 премиерни заглавия от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Фестивалът ще продължи до 1 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и кино Одеон.

Сред акцентите му е е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен „Часът на риса” с 3 номинации за датските награди „Роберт” – за най-добър филм, най-добра актриса за Софи Грабьол и най-добра поддържаща актриса за Сигне Егхолм Олсен.

Новото шведско кино ще бъде представено от многократно награждавания филм с две награди от Международния кинофестивал във Венеция „Срещата на випуска”. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията.

Премиерно ще бъдат показани и два филма, които ще отбележат 150 годишнините от рождението на най-известния финландски композитор Ян Сибелиус и забележителния норвежец Едвард Мунк. Това са „Сибелиус” - единственият игрален филм, посветен на композитора и „Викът на Мунк”.

В края на фестивала зрителите ще имат възможността да видят две ексклузивни прожекции на визуалния пир "Бьорк: Биофилия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки