Единственият по рода си музей на пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати в Чепеларе (снимки)

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2019 в 17:15 2236 0

Снимка Алексей Жалов, Димитър Райчев

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване.

39 години след построяването си Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв.

Парите са осигурени чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г.

Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения в сградата и ново оборудване. Новата декорация имитира карстова пещера с отливки.

Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала.

В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири.

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология са показани какви животни са обитавали пещерите.

Посетителите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови