Джаз сензацията Шабака Хътчингс с единствено шоу на Балканите у нас

OFFNews Последна промяна на 10 март 2017 в 15:27 3144 0

На 30 март лондонската джаз сензация Шабака Хътчингс пристига с групата си за съвместен концерт с Kayno Yesno Slonce. Това ще е единствената балканска спирка от европейското турне на популярния музикант.

Абсолютна сензация на лондонската джаз сцена, обявен за Bandcamp Artist of the Year за 2016 г., саксофонистът и кларнетист Шабака Хътчингс ще доведе за първи път в България една от най-новите, но и най-успешните си формации – Shabaka & The Ancestors - за съвместен концерт с родната етно ембиънт формация Kayno Yesno Slonce.

Музикантите от Йоханесбург, ЮАР, ще пристигнат в София от Париж, след което продължават към Лондон. Това са едни от редките дати, предвидени за Европа, и гостуването им е истинска привилегия, както отбелязва големият Джайлс Питърсън.

Дългогодишен радио гуру, Питърсън е един от кръстниците на есид-джаза, оказал невероятна подкрепа за редица значими музиканти от британската и световна джаз, фънк, електро и соул сцена (като Jamiroquai и Erykah Badu, например). Затова и не е голяма изненадата, когато в края на лятото на миналата година Shabaka And The Ancestors пускат "Wisdom of the Elders" именно през неговия лейбъл "Brownswood rec". Албумът им бързо печели любовта на феновете и критиката по цял свят, а турнето им тази година се простира от януарския джаз-фестивал в Ню Йорк, през “домашно” турне в ЮАР, до Брюксел и… София.

Ето какво казва и самият музикант за своя албум, записан в рамките на 1 ден в Йоханесбург:

„Възприемам енергията като форма на мъдрост, която се предава през вековете.“ Разкривайки мотива за избор на заглавие на албума („Мъдростта на старите“), той допълва: „Когато изучаваме музиката, животите, думите на нашите велики музиканти, можем да усетим основните им източници на енергия. Това е първичната жизненост на човека, която го направлява да използва музикалната специфика на избрания жанр по начин, отразяващ вътрешният източник на енергия. Това е интуитивна мъдрост, предадена ни в наследство от нашите деди.“ Вечерта на 30 март обещава да бъде вълшебна, тъй като и двете групи ще зарадват публиката с нови заглавия: на събитието Кайно Йесно Слонце официално представят новия си албум "Mare Verborum", който е пети пореден в дискографията им. Те ще изсвирят както всички парчета, включени в диска, така и най-обичаните композиции от досегашното си творчество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови