Древността и съвремието на Азия се сблъскват на сцената на One dance week

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2018 в 14:49 1149 0

Човешките емоции в информационното общество през призмата на емотиконите, нов прочит на древен корейски танц за гонене на зли духове и първа среща със себе си – това са част от танцовите миниатюри от Азия, които One dance week включва в програмата на предстоящото си издание от 21 септември до 14 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив.

Японският хореограф Кенджи Шинохе насочва вниманието към емотиконите и обезсмислянето на чувствата със соловия спектакъл "Као" а 22 септември от 19:30 часа.

Той търси отговор на въпроса имат ли място истинските чувства сред виртуалните усмивки. Спектакълът черпи вдъхновение от популярния японски стил емотикони, познат като “каомоджи”, в който се използва комбинация от йероглифи, букви и символи, за да се изрази емоция или действие в киберкомуникацията.

В рамките на същата вечер (22 септември) Шинохе ще представи втори солов спектакъл - "Love" . Хореографът се вглежда в момента преди да започнем да обичаме. 

Азиатските миниатюри продължават на 7 октомври от 19:30 часа в Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив с два корейски спектакъла.

Мистичният танц "Salp’uri" ще гони зли духове и ще разваля проклятия от сцената. Миниатюрата "Демони" на хореографа Джин А Ким и визуалния артист Джу-Бин Ким впечатлява с невероятни костюми и източна естетика на движенията, превъплътени в съвременен танц.

"Salp’uri" е изпълняван и усъвършенстван в продължение на векове и днес се смята за едно от най-развитите и популярни творчески достижения на народните танци в Корея.

В рамките на същата вечер (7 октомври) публиката в Пловдив ще се срещне с един от най-техничните и популярни корейски хореографи Ин Со Лий, който ще търси път към себе си в авторския си спектакъл "Първа среща". Моноспектакълът вече е представян в Южна Корея, Китай, Унгария, Румъния, а тази година спечели и голямата награда на A Tánc Fesztiválja във Веспрем, Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови