Документален филм разкрива тайни за кибер войната и митичния Stuxnet

OFFNews 18 февруари 2016 в 15:12 9224 1

Документален филм разкрива тайни за хибридната война и митичния Stuxnet

Нов документален филм за почти митологизирания компютърен вирус "Стъкснет" (Stuxnet) и новите измерения на кибер войната беше показан премиерно в сряда на Берлински международен кинофестивал. Режисьор на филма "Нулеви дни" (Zero Days) е носителят на "Оскар" Алекс Гибни (за Taxi to the Dark Side, 2007 г. бел. ред.), който е и режисьор на номинирания за "Оскар" тази година филм за Стив Джобс  - Steve Jobs: The Man In The Machine (2015). 

Филмът "Нулеви дни" се позовава на източници от разузнаването и американските въоръжени сили и в него се твърди, че наети от правителството хакери са разработили програма, с която са проникнали в критична инфраструктура на Иран - центрофуги за обогатяване на уран. Хакерите работили в секретен център за операции, разположен в щата Мериленд. Според твърденията на анонимните източници Stuxnet, за който към момента няма оповестени официални документи и съществуването му не е потвърдено от властите, можел да се активира самостоятелно при задействане на центрофугите, като забавя или ускорява процеса на обогатяване на уран.

Някои от източниците във филма - служители в Държавния департамент и Агенцията за национална сигурност (NSA) изразяват опасенията си за легитимността и морала в подобна операция, тъй като тя рискува освен критичната инфраструктура, но и живота на стотици цивилни. 

Филмът се позовава и на материали на NSA, публикувани от Едуар Сноудън.

"Стъкснет" е името на необичайно сложна компютърна програма червей, открита случайно от изследователи в сферата на сигурността през 2010 г. Кодът е изключително сложен и действието му сред програмистите е популярно като "нулеви дни" (също и "нулев час", zero-hour, 0-day, бел. ред.). На практика поразената цел няма възможност да реагира и да ограничи вредите, които програмата нанася.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови