Евродепутатите подкрепиха нови правила за киберсигурност

OFFNews 15 януари 2016 в 11:08 2489 0

С голямо мнозинство евродепутатите от комисията по вътрешен пазар в Европарламента подкрепиха предложението компаниите, които предоставят основни услуги в рамките на Европейския съюз, да увеличат защитата си срещу кибератаки.

Електроразпределителните дружества, фирмите, предлагащи транспортни, банкови и здравни услуги, както и интернет търсачките ще трябва да отговарят на единни европейски стандарти за защита от кибератаки.

Те ще бъдат задължени и да уведомяват държавните органи в случай на хакерска атака.

Държавите членки сами ще избират кои компании да бъдат задължени да спазват новите изисквания в зависимост от това доколко услугите, които предоставят, са важни за обществото и икономиката на съответната страна.

Значение ще има също дали са зависими от мрежови информационни системи и дали пробив в тях би имал сериозен ефект върху сигурността.

Малките и средните предприятия ще бъдат изключени от задължението да спазват новата директива, за разлика от големите сайтове за онлайн търговия като eBay и Amazon, както и Google.

Всяка държава членка ще трябва да приеме стратегия за киберсигурността, в която ще се предвижда и общоевропейско сътрудничество.

За да влезе в сила, директивата ще трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков