"Майкрософт" ще се грижи за киберсигурността на правителството

OFFNews 16 декември 2015 в 14:09 3548 6

Правителството упълномощи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да сключи договор с американската компания "Майкрософт" по Програмата за сигурност на правителствата (Government Security Program). За основна контактна точка по договора е определена Държавната агенция „Национална сигурност”.

Целта на Програмата, създадена през 2003 г., е да се предостави безвъзмездна възможност на правителствата да повишат сигурността на IT-инфраструктурата като се подкрепи държавната администрация в отговор на всякакви заплахи за националната и обществената сигурност или на икономиката чрез съвместни действия, както и обмен на информация, като същевременно предварително бъде ограничен рискът от потенциални бъдещи атаки.

Сключването на договор по Government Security Program с Майкрософт е в унисон с основната цел да се даде възможност на българската държава да постигне напредък в състоянието на компютърните технологии и развитието на информационната сигурност, както и да се създаде надеждна и ефективна превенция срещу нерегламентирани посегателства срещу киберсигурността.

Към момента Програмата се ползва от над 30 национални правителства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!