''Да летиш с плавници'' на Мария Аверина и Агитпроп спечели наградата за български филм на Master of Art

OFFNews 26 февруари 2024 в 14:42 805 0

Снимка Master of art

"Да летиш с плавници" спечели наградата за български филм на Master of Art

"Да летиш с плавници" на режисьорката Мария Аверина с продуценти Агитпроп спечели наградата за български филм на фестивала за документалистика, посветена на изкуството на Найо Тицин Master of Art. Английският документален филм на режисьора Антон Корбийн „Студиото, което рисува музика“ пък е международният победител на деветото издание на филмовия фестивал. Наградите бяха обявени на 25 февруари в кино „Люмиер“ в НДК. Българският призьор може да бъде гледан по кината от сряда, когато е премиерата му в Дома на киното в София.

Международното жури единодушно избра за най-добър български документален филм за изкуство „Да летиш с плавници“. „Той е сниман пет години и разказва за художника Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, който повежда публиката във философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите. По традиция наградата за най-добър български документален филм за изкуство се осигурява и връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи“, отбелязват от екипа на фестивала. Както OFFNews писа, филмът разказва за това дълго отлагано завръщане по елегантен и вълнуващ, наситен с емоции начин.

„Филмът „Студиото, което рисува музика“ спечели наградата Master Of Art – Aurubis Award за най-добър филм за изкуство за 2024 г. - отличие, която по традиция се осигурява от "Аурубис" България. Лентата на Антон Корбийн беше отличен и за най-добър филм в категория „Фотография“. Филмът разказва за историята на Hipgnosis, емблематичното студио за дизайн на музикални албуми. Сторм Торгерсън и Обри „По“ Пауъл са творческите гении зад емблематичното студио за дизайн на албуми Hipgnosis, направило едни от най-разпознаваемите музикални обложки на всички времена“, казват от екипа.

Филмът на британския режисьор Дейвид Бикерстаф „Вермер - най-голямата изложба“ спечели наградата на публиката и приза за най-добър в категория „Изобразително изкуство“.

Като важна за развитието на съвременната арт критика, продукцията „Извън рамката“ на американската режисьорка Мери Луис Шумахер беше удостоена със специалното отличие на журито.

За най-красив филм беше отличен канадския филм „Цветът на мастилото“ на режисьора Брайън Д. Джонсън, който спечели също и наградата и за най-добър документален филм в категория „Съвременно изкуство“.

Наградата за най-добър дебютен пълнометражен филм за изкуство беше присъдена на шведската режисьорка София Анна Катарина Викстрьом за нейния филм „Кметството на Стокхолм - дворецът на гражданите“.

Индонезийският филм „Да създадеш скулптура гигант“, който разказва за 28 годишните премеждия по строежа на величествената гигантска птица на о-в Бали - „Гаруда Вишну Кенчана“, спечели и награда за най-добър филм в категория „Изкуство и власт“ – селекция, която се подкрепя от "Овергаз", отбелязват организаторите.

Фестивалът продължава до 3 март с прожекции в Дома на киното, филмотечно кино „Одеон“, Културен център G8, "Евросинема" и кино "Влайкова" в София, както и в Пловдив и Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика