Чудният дигитален музей в Казанлък

Интерактивен екскурзовод превръща музей в Казанлък в пространство за изключително дигитално изживяване

OFFNews 07 октомври 2021 в 12:40 4575 0

Литературно-художествен и в същото време интерактивен музей в България? Да, такъв можем да посетим в китното градче Казанлък. В него група ентусиасти преобразяват местния литературен музей на Чудомир в място за истинско дигитално изживяване за всеки решил да се докосне до твореца, известен сред артистичните среди с различните си културни превъплъщения.

Използваните аудио-визуални похвати – филм за живота и творчеството на Чудомир, анимация “Шареният свят на нашенци”, заснети на фона на пейзажите на твореца, както и автентични записи с Чудомировия глас, умело пренасят посетителите на музея към творческия процес на автора, като докосват сетивата им по един незабравим начин.

Директорът на литературно-художествения музей “Чудомир” – Добрина Матова, определя проекта “Чудеса в музея на Чудомир”, финансиран с подкрепата на инициативата “Ти и Lidl за по-добър живот“, като необходима и важна стъпка за реновиране и популяризиране на галерията сред по-младата и активна публика.

“Всички съвременни музеи по света търсят ново и запомнящо се музейно преживяване и все повече от тях внедряват модерна и интерактивна техника, с която да привлекат по-млада публика. Създадохме проекта “Чудеса в музея на Чудомир” именно с тази цел – да достигнем до младите хора”, споделя Добрина.

Благодарение на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот” проектът “Чудеса в музея на Чудомир” успява да придобие световна музейна  стойност, радваща се на огромен посетителски интерес и придаваща модерен облик на града сред всички местни жители и гости. Инициативата на Лидл България стартира през 2017 г. и е израз на дългосрочния ангажимент на компанията да допринася за по-добър
начин на живот чрез активна подкрепа на граждански организации в три области: образование, култура и историческо наследство, и околна среда. За трите си издания до момента тя успя да финансира 73 проекта в 66 населени места в цяла България с фонд, възлизащ на над 545 000 лв., достигайки до близо 260 хиляди души. Следващата седмица предстои обявяването на победителите в 4-то издание на “Ти и Lidl за по-добър живот” като тазгодишния фонд на програмата е в размер на 170 000 лв.

Открийте още тайни за дигиталния литературно-художествен музей „Чудомир“, както и за други два впечатляващи проекта - “Шумен в графити” и “Ехо от миналото”, част от инициативата “Ти и Lidl за по-добър живот”:

“Ти и Lidl за по-добър живот” се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови