Бронзово копие на 'Мислителят' на Роден отива на търг в 'Кристис'

Предполага се, че цената му ще достигне до 14 млн. евро

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2022 в 17:13 898 0

Роден

Снимка Архив

"Мислителят"

Бронзово копие на "Мислителят" на Огюст Роден - знакова творба на известния френски скулптор, ще бъде предложен на търг на "Кристис" в Париж, съобщи Нова тв.

Около 40 копия на произведението - седнал в замислена поза мъж, са направени още докато художникът е жив, и след това в отделни периоди след смъртта му през 1917 г.

„Този ​​шедьовър на Роден е много важен, защото чрез него можем да усетим модерния поглед на автора върху човешкото тяло –мускулеста фигура, от една страна, а от друга - образ, който поставя всичко под съмнение. Очакваме да достигне цена между 9 и 14 милиона евро. Това е много висока оценка, но, разбира се, тя се обяснява с рядкостта на това произведение. Бронзовата отливка е с размери около 70 сантиметра, колкото е и оригиналът", заяви специалистът по модерно изкуство Леа Блох.

Замислена от Роден около 1880 г. като неразделна част от композицията "Портите на Ада" по мотиви от "Божествена комедия" на Данте, "Мислителят" става самостоятелна творба през 1904 г., когато е изложена за първи път в Парижкия салон.

Подобно на "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи и "Викът" на Едвард Мунк, "Мислителят" на Роден се нарежда сред най-известните произведения в историята на изкуството. Негови копия са изложени на различни места по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови