Божидар Димитров: Тутанкамон е македонец

OFFNews 23 януари 2014 в 12:09 74392 42

Божидар Димитров
Божидар Димитров

Намерената в Скопие гробница е на Тутанкамон и той е бил македонец. Това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, цитиран от „Фокус“.

Коментарът на историка е по повод откритата под часовниковата кула в Скопие гробница на турски бей, която според македонските археолози прилича на тази на Тутанкамон.

Откритата гробница е на Исхак-бех, син на завоевателя на Скопие Игит-паша.

„Македонските археолози са слабо образовани и не знаят, че гробниците в древния свят често се преизползват. Дори Исус Христос е бил положен във вече готова гробница за друг човек. Щом скопската гробница прилича на гробницата на Тутанкамон, значи е била негова“, посочи Димитров.

„Той е бил македонец. Какъв друг да бъде, след като последната царица на Египет – красивата Клеопатра, е била македонка дори според официалната македонска историография“, допълни Димитров.

„Погребан си е бил човекът в родното Скопие и си е лежал кротко там известно време, но властите научили, че от север идва страшно татаро-монголско нашествие, начело с българите. Знаейки, че българите ще осквернят тялото на великия фараон, те изградили нова гробница в Египет и там прехвърлили тялото му. Там са прехвърлили и съкровищата на фараона, с които така незаслужено се гордее днес Египет“, категоричен е Божидар Димитров.

По думите му в Македония са останали малко египтяни – днешните „егюпуи“, наричани неправилно „цигани“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!