Българското кино е акцент на Аполония 2015 (програма)

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 16:30 5552 0

От 28 август до 5 септември 2015 в Созопол ще се проведат Празниците на изкуствата Аполония. В програмата са включени някои от най-интересните събития от културния календар на страната, както и много премиери за фестивалната публика.

Един от основните акценти в програмата на фестивала е отбелязването на 100 години българско кино. На 28 август на сцената на Амфитеатър Аполония ще прозвучи музика от любими български филми – специално създадена филмова сюита. Музика от "Адаптация", "След края на света", "Крадецът на праскови", "Таралежите се раждат без бодли", "Козият рог", "Осъдени души" и много други са само част от произведенията, включени в сюитата.

Новият аранжимент на музиката е направен от Живко Петров. Изпълнители са музикантите от "Арена Оркестра" с концертмайстор Пламена Жекова и солистите Димитър Семов, Мирослав Иванов, Росен Захариев и Димитър Карамфилов.

Откриването продължава с прожекция на най-награждавания български филм "Урок". Филмът, режисиран от Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе отличен на редица международни фестивали,сред които Сан Себастиан, Торонто, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка, Гьотеборг, София Филм Фест и други. Едновременно с публиката в Амфитеатър "Аполония", зрителите пред телевизионните екрани ще могат да гледат прожекцията, която поставя края на четвъртото издание на Пътуващо лятно кино на БНТ.

Друг акцент от разнообразната програма на Аполония е срещата-разговор Цената на успеха, която се провежда за четвърта поредна година. Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Мариус Куркински, Юлиан Константинов, Албена Данаилова и Пламена Мангова ще споделят мисли за истинския успех в изкуството. За пътя, довел ги до успеха с цената на много труд, знания, лишения и вяра в това, което създават.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови