Български талант за първи път спечели конкурса за цигулари ''Васко Абаджиев''

OFFNews 02 декември 2023 в 15:58 3696 0

Стефан Хубенов

Снимка www.unesco-ldv.com/

Стефан Хубенов получава поздравления от професор Йосиф Родионов

Български талант за първи път спечели първо място в историята на престижния Международен конкурс за млади цигулари „Васко Абаджиев“.

Седмото издание на проявата, организирана от „Клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи – София“, излъчи за финал четирима виртуози от България, Сърбия, Япония и Италия. Стефан Хубенов и Йована Удович (Сър) заслужено поделиха първата награда – прецедент досега, и след единодушната оценка на международното жури: проф. Жана Ганделман, проф. Ксения Милас, проф. Стефан Камиларов, проф. Йосиф Радионов и композитора Стефан Илиев.

Йована Удович (отдясно наляво), Стефан Хубенов, Никола Чикино и Нацуки Гунджи

Снимки: www.unesco-ldv.com/

За блестящо изпълнение на творба от български композитор „Селска рапсодия“ на Петър Христосков Стефан Хубенов от България получи и специална диплома. 23-годишният Стефан е учил в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и с пълна стипендия в Мичиганския държавен университет. В момента следва в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, Пловдив, в класа по цигулка на Евгений Шевкенов.

Втората награда беше връчена на Нацуки Гунджи. Японката бе отличена и с диплома за високо постижение в цигулковото изпълнителско изкуство за „Фантазия Фауст“ от Хенрик Виенявски. Трета награда и специалният приз „Млад талант“ от 300 евро отидоха у 15 годишния обещаващ виртуоз от Италия Никола Чикино.

Гала концертът в Голямата зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със симфоничен оркестър под палката на проф. Григор Паликаров даде перфектната възможност на лауреатите да покажат най-висока класа и се превърна в естествена кулминация на това, може би най-добро издание на конкурса „Васко Абаджиев“.

Всички лауреати с организаторите на конкурса

Конкурсът се проведе с подкрепата на на Столична община – Столична програма „Култура“, на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на Лайънс клуб “Св. Иван Рилски“.

От създаването си през 2011 г. Международният конкурс „Васко Абаджиев” доказа убедително своята устойчивост със създаването на възможност за сцена и изява на младите цигулари от цял свят, превърна се в стимул за тяхното развитие и вдъхновение. Конкурсът постигна и другата си цел - утвърждаване в националната и международна памет на името и личността на великия български цигулар Васко Абаджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!