Аполония със силна програма и много именити гости

Аполония 2023 започва на 28 август в Созопол

Искра Ангелова 08 юни 2023 в 12:51 2007 0

Аполония 2023

Снимка Аполония

Аполония 2023

Както правят вече 39 години, Празниците на изкуствата Аполония 2023 ще превърнат Созопол в културен център и ще представят селекция от най-новите и най-добри спектакли, концерти, филми и изложби, включващи редица световноизвестни български и чуждестранни артисти. За поредна година един от най-обичаните български фестивали Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития. Фестивалът ще се проведе от 28 август до 5 септември в Созопол. Участие в него ще вземат най-известните лица в българските театър, литература, музика и кино, сред които е и носителят на Международната литературна награда „Букър“ Георги Господинов.

В Созопол ще пристигне и Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.

Пълната програма на Аполония 2023 може да бъде видяна на официалния им сайт, а билетите за всички събития са вече в продажба.

Аполония ще зарадва своята публика с разнообразие от литературни събития, музика, театър, кино и изложби. Откриването ще бъде на 28 август с Гала концерт на Музикален театър „Стефан Македонски“. Сред изпълнителите са и супергрупата Фондацията, легендарните рок групи Сигнал и Б.Т.Р., поп изпълнителите Мария Илиева, Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и много други.

Важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Ръководител на майсторския клас по творческо писане ще бъде Георги Господинов, а майсторския клас по цигулка ще води световно известният цигулар и музикален педагог Минчо Минчев.

За почитателите на българското кино организаторите са подготвили филмови продукции като документалните „Моралът е доброто“, режисиран от Веселин Диманов и „Ваклуш“ с режисьор Николай Василев; игралните „Шекспир като улично куче“ на режисьора и актьор Валери Йорданов; „Анна“ на Боримир Илков и др. В програмата са включени постановки на Народен театър „Иван Вазов“, Театрална работилница „Сфумато“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и др. В Художествената галерия в Стария град ще се проведат редица интересни изложби, повече информация за които ще намерите в пълната програма на фестивала.

Искате да знаете повече?

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика