Ангел Заберски син с авторски концерт с Биг бенда на БНР

OFFNews 12 януари 2023 в 11:00 1305 0

Биг бенда на БНР

Снимка БНР

Биг бенда на БНР

Един от най-ярките български джаз музиканти Ангел Заберски-син ще бъде гост-диригент на Биг бенда на БНР в първия за 2023 година концерт. Заедно с виртуозните си колеги той ще представи авторските си пиеси Anti Jazz, Shokolad Train, Brazzy People, Love and Passion, Nature Boy и др., композирани и аранжирани специално за състава. На сцената заедно с тях като гост-солисти ще видим още две големи имена - тромпетиста Михаил Йосифов, с когото Заберски често работи и кларинетиста Борислав Йоцов.

Музикалното събитие е планирано на 19 януари в Първо студио на БНР. Началният час е 19.00 часа. Билети са налични в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

Ангел Заберски е композитор, съчетаващ традиция с усет за еволюция, надграждане, създадено от ежедневната му работа - жонглирайки между живи участия и досег с музиканти и публика, преподавателската и менторска дейност, писането на музика за симфонични оркестри, биг бенд, духови състави и поп и джаз вокалисти. Сериозен е приносът му и към филмовата музика, класическите произведения и дори фолклора. Дискографията на музиканта и творец е огромна и непрекъсната. През годините е създал и записал два албума за биг бенд, четири албума за трио, както и албуми за брас и октет. Негови музикални съмишленици са тромпетистите Михаил Йосифов и Мартин Ташев, перкусионистът Стоян Янкулов, басистът Борис Таслев, тромбонистът Велислав Стоянов. Специално за кларинетиста Боби Йоцов джазменът пише очарователната симфония “Фантазия” за кларинет и симфоничен оркестър.

Ангел Заберски е част от популярния проект на НДК „Четири рояла“, където заедно с едни от най-добрите пианисти на България (Живко Петров, Иван Янъков, Георги Черкин) „срещат“ класиката с джаза. Името му се свързва и със световни имена като тромпетиста Рекс Ричардсън, диригента Франсиско Ноя, басиста Крисчън Макбрайд, вокалистите Боби Каркасес (Куба), Монти Айдъм, американската джаз икона Пати Остин за концерта “For Ella”, посветен на Ела Фицджералд.

Ангел Заберски-син свири и с едни от най-популярните джаз изпълнители на нашата сцена Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Васил Петров, певиците от Сентиментъл Суингърс и много други.

Повече можете да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови