Алпинистът Боян Петров описа в книга пътя към осемхилядника

Александра Маркарян 01 февруари 2017 в 14:53 7363 0

"Първите седем" - така е озаглавена дебютната книга на алпиниста, зоолог, еколог и спелеолог Боян Петров. В нея Боян разказва за първите седем, но не години, а осемхилядника, които е покорил.

Той пише за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на върховете, които са го формирали и като катерач, и като лидер.

Книгата (издателство "Вакон") е своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно се описват физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра.

Боян Петров вече е стъпвал на осем от най-високите върхове на планетата. Сред тях са най-трудният К2 (8611 м), най-сложният за разчитане Канчендзьонга (8586 м), най-смъртоносният Анапурна (8091 м) и най-тежкият и непредвидим Нанга Парбат (8126 м), който покори през 2016 г.

При всички свои експедиции Боян, който е изследовател-зоолог, успява да донесе зоологически и ботанически материал, който предоставя уникални възможности за изследване на живота при екстремни условия.

Представянето на книгата е на 6 февруари в големия салон на БАН (ул. "15 ноември" №1) от 18 до 20 ч., а домакините са Националният природонаучен музей при БАН, посолството на Ислямска република Пакистан и издателство "Вакон". Заедно с книгата ще бъде представена и съпътстваща фото-изложба „Природа и хора в планините на Пакистан“ във фоайето на БАН. Изложбата ще открие Н. Пр. А. С. Бабар Хашми, посланик на Ислямска република Пакистан в София.

Там читателите ще могат да купят книгата и след представянето ù от Боян да получат автограф от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews