Quantcast

Алеко се готви за "Витошка"

ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 14:05 8219 4

Снимка Тодор Чобанов.

Моделът на статуята на Алеко Константинов в реален размер.

Зам.-кметът на София по култура Тодор Чобанов публикува снимка на скулптурата на Алеко Константинов, която ще бъде сложена на бул. "Витоша" в София, близо до изхода за метростанцията.

Освен Щастливеца композицията включва и улична лампа с табели, сочещи посоките към Чикаго, Виена, Прага и Будапеща, върху която мъжът ще е облегнат, а до него ще седи куфар. Фигурата на писателя ще бъде изработена от бронз и ще струва до 60 000 лева. 

Паметникът е дело на скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цанев и пребори конкуренция от още 3 проекта. Той стана победител във втория конкурс за монумент на писателя, след като първоначално обявеният конкурс бе анулиран, тъй като липсва задължителното по закон одобрение от Министерството на културата.

Умален модел на скулптурата, на който се вижда и лампата с табелите.

Тогава победител бе проф. Георги Чапкънов, а условията на заданието бяха Алеко задължително да е изобразен заедно с Бай Ганьо. Скулптурата му представяше автор и герой, седнали на маса с два свободни стола, на които минувачите да могат да сядат, също като до Славейкови на едноименния площад.

Предишният проект победител.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 19:55

"изглежда добре" на сельо. витошка е стъргало, по което от селяндурите по незаконните масички и неработещият фонтан-цица и бездруго трудно се минава, остава и тая грозотийка да я лепнат.

фандъковчета.

01.12 2015 в 18:04

Стига плюли де! Такива скулптури има по няколко във всички европейски градове, точно на известни местни писатели, музиканти или литературни герои. Ненатрапчиви са, създават атмосфера, хората и туристите се радват. Това не е исторически монументален комплекс, за да се дебатира чак толкова. А и изглежда добре, също както пейката на Славейкови.

01.12 2015 в 14:58

Точно Алеко с куфарите да сложиш в центъра е добър пример, че целиш да засилиш емиграцията. Това турчинът министър на културата ли го предложи?

01.12 2015 в 14:22

Понеже там е малко кичът, та дай още.