Алеко се готви за "Витошка"

ОFFNews 01 декември 2015 в 14:05 9334 4

Снимка Тодор Чобанов.

Моделът на статуята на Алеко Константинов в реален размер.

Зам.-кметът на София по култура Тодор Чобанов публикува снимка на скулптурата на Алеко Константинов, която ще бъде сложена на бул. "Витоша" в София, близо до изхода за метростанцията.

Освен Щастливеца композицията включва и улична лампа с табели, сочещи посоките към Чикаго, Виена, Прага и Будапеща, върху която мъжът ще е облегнат, а до него ще седи куфар. Фигурата на писателя ще бъде изработена от бронз и ще струва до 60 000 лева. 

Паметникът е дело на скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цанев и пребори конкуренция от още 3 проекта. Той стана победител във втория конкурс за монумент на писателя, след като първоначално обявеният конкурс бе анулиран, тъй като липсва задължителното по закон одобрение от Министерството на културата.

Умален модел на скулптурата, на който се вижда и лампата с табелите.

Тогава победител бе проф. Георги Чапкънов, а условията на заданието бяха Алеко задължително да е изобразен заедно с Бай Ганьо. Скулптурата му представяше автор и герой, седнали на маса с два свободни стола, на които минувачите да могат да сядат, също като до Славейкови на едноименния площад.

Предишният проект победител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови