Нов конкурс за скулптура на Алеко Константинов за бул. "Витоша"

OFFNews 17 март 2015 в 16:41 8355 1

Фонтанът на бул.
Фонтанът на бул. "Витоша"

Нов конкурс за проект за скулптурната композиция "Алеко Константинов на бул. "Витоша", обяви Столична община.

Обявлението е публикувано днес от Агенцията за обществени поръчки. Крайният срок за регистрация е 8 май.

Първият конкурс бе анулиран, след като се оказа, че липсва задължително по закон одобрение от Министерството на културата. Тогава - през юни 2014 г. - бе избран проектът на Георги Чапкънов, изобразяващ Алеко Константинов с героя му бай Ганьо, седнали на маса, около която има и два празни стола, на които да могат да седнат минувачи.

Скулптурата ще бъде поставена на бул. "Витоша", в отсечката между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хан Аспарух".

Обявеният днес конкурс предвижда той да е открит, в проектантските колективи да има поне един скулптор и един архитект с пълна проектантска правоспособност. Ако бъдат подадени по-малко от 3 проекта, конкурсът ще бъде отменен.

Критериите за оценката на журито са следните:

А. Постигане на въздействащо обемно-пространствено решение на скулптурната композиция, при съобразяване с целите на конкурса – общо 70 т., от които:

А1 - постигане на въздействащ обемно-пространствен и художествен образ – 50 т. А1-1 - Степен на изпълнение изискванията на заданието за проектиране - 10 т.;

А1-2 - Портретна характеристика на главата (главите) и силуетно излъчване на фигурата (фигурите) в скулптурната композиция – 40 т. А2 - оригиналност и иновативност на авторовата идея при отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов – 20 т.

Б. Вписване на скулптурната композиция в прилежащата градска среда със средствата на синтеза на изкуствата – общо 20 т., от които:

Б1 - Съобразяване на пространственото разположение и техническите характеристики на градската скулптура (мащаб) с архитектурно-пространствената рамка и пешеходни потоци – 10 т.;

Б2 - Наличие на съвременни методи и технологии за подчертаване на визуалното въздействие на градската скулптура - 10 т.

В. Икономическа обоснованост на проектното решение и обвързаност с финансовата рамка, определена от възложителя – общо 10 т.

В1 - Решението позволява обществено-приемлива цена на реализацията, в рамките на пределно допустимите средства за - 10 т.;

Проектът с най-висока оценка ще бъде класиран на първо място и на авторския колектив ще бъде възложено изработването на работен проект. Първите три проекта ще получат парична награда, съответно 2000, 1500 и 1000 лева. Получилите под 50 точки няма да бъдат класирани.

Наградените проекти стават притежание на Столична община при запазване на авторските права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови