''Време и нищо'': Андрей Райчев и Кънчо Стойчев с нова книга

OFFNews 27 март 2023 в 14:15 3916 0

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев

Снимка Архив

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев

"Време и нищо" – така се казва най-новата книга на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Луксозното издание е дългогодишен философски труд на двамата социолози, който цели да разбие представите ни за съвременното разбиране за философия. С термина "огледална философия" Андрей Райчев и Кънчо Стойчев се опитват да върнат философията в най-първоначалното ѝ звучене.

Издател на "Време и нищо" е "Изток-Запад". Книгата вече е в продажба. Може да я намерите ТУК. Публикуваме предговора към "Време и нищо":

"Хората вечно правят опити да разгадаят "какво е живот". Но успяват само когато намират невидими допреди структури. За да си обяснят "топлина", дълго търсят някакво специално вещество, което телата около нас да обменят. Но и "температура" се оказва характеристика на недостъпна за окото динамика.

На каква обаче "структура" би могло да бъде израз времето? Централна за нашия подход е идеята, че "социално време" може да се анализира чрез разглеждане на възникването и устройството на социалните предмети (строго казано: на посреднически структури). "Време" е последица от това устройство, бидейки негова неразбираема и сякаш вълшебна сянка. Времето – ще се опитаме да ви убедим – е обективно валидна илюзия: точно както е "практически вярно", че Слънцето се върти около Земята или че парите са вещ.

Наричаме този подход "огледална философия", като тук "огледално" е просто превод от Хегеловото "спекулативно", което – често и неточно! – бива наричано и "диалектическо". По-важно е, че настояваме на думата "философия" в най-първоначалното нейно звучене: тя не е наука, не е задължение, не е властова активност, не е участие в разделението на труда. Затова казваме, че тези наши разкази са адресирани не към специален кръг жреци, учени, властници. Обратно: обръщаме се към всеки търпелив и свободен човек. Philosophia medetur animis."

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев завършват Философския факултет на Софийския университет. Двамата работят заедно близо 40 години. За цялото това време упорито отказват да участват в разделението на труда - както в обществото, така и помежду си. Последната книга на Андрей Райчев, написана заедно с журналиста Александър Андреев, се казва "Време и всичко". Книги на Андрей Райчев, както и в съавторство с Кънчо Стойчев, може да намерите в библиотеката на Института по социология "Иван Хаджийски" ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!