В Деня на будителите: В Националната библиотека показват тефтерчетата на Левски и Ботев

OFFNews 01 ноември 2019 в 06:30 4109 1

България празнува днес Деня на народните будители, отбелязван в чест на българските просветители, книжовници, революционери, на будителите, отдали живота си, за да възродят българския дух, стремежа към образование и книжовност. 

Първото неофициално честване на празника е през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Народното събрание обявява 1 ноември за празник на всички "заслужили" българи, а от 1 ноември следващата година, с указ на цар Борис III, денят е обявен за общонационален. След 9 септември 1944 г. празникът е отменен. 

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" днес отваря вратите си за всеки, желаещ да я посети и разгледа.  От 10 до 17 ч. посетителите в зала "История на книгата" ще могат да "разлистят" дигитализираните тефтерчета на Левски, Ботев и Раковски. Днес ще имат и шанса да видят трите оригинални тефтерчета, които през останалото време от годината се съхраняват в трезор в БНБ. 

От 17:00 часа в Софийската опера и балет Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и „Кантус Фирмус“ за 23-ти пореден път ще присъдят годишните национални награди „Кристална лира“ за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство. За приза ще се състезават 70 участника от цялата страна в 17 категории. 

Симфониета „София“ ще представи концерт „Новите будители“ в концертна зала ОКИ "Надежда" от 18:30 часа. В програмата са произведения на Й. Хайдн, Х. Виенявски, П. Сарасате, Сесил Шаминад, Елизабет Ангот – Барановска /първо изпълнение за България/.

Камен Донев представя "Възгледите на един учител за всеобщата просвета" в НДК от 20:00 часа.

"Хъшове" от Иван Вазов ще се играе на сцената на Народен театър "Иван Вазов" от 17:00 часа.

Съвременно изкуство за деца ще се проведе в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство от 14:00-15:30 часа.

Музикалният театър отваря вратите си за най-запалените почитатели на оперетата и мюзикъла. Те ще имат възможност да разгледат костюми от емблематични спектакли на театъра, да присъстват на репетиция, да се качат на сцената, която се подготвя за зрелищния спектакъл „Фантомът на операта". Почитателите на театъра ще могат да посетят ателиетата, където се изработват костюмите, перуките и декорите на най-завладяващите спектакли на Музикалния театър и Балет „Арабеск". Гостите ще могат да се запознаят с дейностите на различните колективи в театъра, чиято работа обикновено остава скрита зад кулисите на сцената.

Между 13:00 и 13:30 в централното фоайе на Музикалния театър ще започне обиколката. Тя ще продължи до 15:00 часа и ще покаже най-невероятните кътчета на театъра, в който вече над 100 години се пази и поддържа духа на класическата оперета, а в по-ново време - и на съвременния мюзикъл. Зрителите, дошли специално за деня на отворените врати, ще получат стикер с надпис „Приятел на Музикалния театър". Входът е свободен. 

Националният исторически музей обявява седмица, посветена на празника, в която ще се проведат ателиета. 

Администрацията на президента за поредна година ще отвори врати за граждани от 10.30 до 16.30 часа. Гражданите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала, кабинетите на президента и на вицепрезидента, Огледалната зала и президентската библиотека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6445

1

kokoten

01.11 2019 в 08:08

Не ги заслужаваме тия велики човеци....не народ,а плява....да се засрамим и да се самозастреляме(на който му стиска),а които е безсрамен, да слави Мутра,ГЕРБ и всичката паплач около тях....