Непознати досега архиви разкриват как БКП погуби българския елит след 1944 г.

OFFNews 10 май 2019 в 19:32 22747 2

Проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христoв ще разгледат систематичното унищожаване на българския елит в новата си книга "Погубената България". Премиерата ще се състои на 15 май 2019 г. от 18:00 ч. в хотел "Балкан", зала "Средец".

Книгата е мащабното продължение на предишния им труд "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност", който бе издаден преди 2 години. Той е едно от най-сериозните изследвания, посветени на съдбата на българския елит след 9 септември 1944 г.

"Погубената България" излиза на 15 май 2019 г. и включва непроучени до момента архиви на репресивния апарат на БКП, сведения, открити в регионалните държавни архиви, както и свидетелствата на наследници на т. нар. "бивши хора". Тя ще бъде представена от главния редактор на издателство "Сиела" Захари Карабашлиев, ръководителя на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер и д-р Любомир Канов. Самите автори ще разкажат повече за работата си с документите от архивите на Държавна сигурност и срещите със свидетелите за онези години и събития.

В книгата са включени сведения от архивите на ДС и преки свидетелства за ликвидирането на елита в градовете Габрово, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Елена, Дряново, както и за почти неизвестните политически съдебни процеси, насочени срещу инженерно-техническата интелигенция.

Подробното и безпристрастно изследване на проф. Вили Лилков и Христо Христов разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели части от българското общество в периода 1944–1989 г. "Погубената България" възкресява паметта за много познати и непознати личности, по своему герои, които, поставени на изпитания, отстояват до край общочовешки ценности в мрака на комунистическата държава-концлагер.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". Общински съветник и заместник председател на Столичен общински съвет (1999-2014) и народен представител в 43-то Народно събрание (2014-2017). От 2013 г. проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, която БКП провежда спрямо бившите хора, в резултат на което след "Девети”"българският елит е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията и записва техните свидетелства.

Христо Христов е разследващ журналист с близо 30-годишен професионален опит. Основател е на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на 13 документални разследвания върху различни престъпления на комунистическия режим и корупцията през прехода, както и сценарист на 15 документални филми, посветени на жертви на тоталитарното управление на БКП. Носител е на всички престижни награди за разследващата журналистика в България. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

eng_krasi

14.05 2019 в 11:18

Трябва да си абсолютен идиот за да се аргументираш с този пасквил "Атентатът 1925 " на Велислава Дърева , който се опитва да обоснове най-големия терористичен акт в началото на 20-ти век. Това е все едно да се обосноваваш с коментарите на "Ислямска държава" . Престъплението си е престъпление , както и да го наречеш. Всички загинали комунисти от края на 1 световна война до 9.10.1944 са не повече от 4000 души . В повечето от случаите , това са били хора извършващи диверсии в полза на чужда държава. На времето по радиото от 7,00 сутринта имаше едно предаване "България - дела и документи" Понякога в него ставаше дума за по-старата история на България , но в повечето случаи се разказваше за антифашистката борба. Правеше впечатление , че повечето партизански акции са свързани с ограбването на мандри или складове с провизии т.е. чист бандитизъм. Нормално е държавата да се бори с такива прояви . Това е така и сега.