Пламен Марков пред Nostrabet: Странно е, че символи на корупцията сега се изкарват ментори на честната игра

OFFNews 12 юни 2023 в 12:37 1883 0

Пламен Марков
Пламен Марков

Бившият национален селекционер, Пламен Марков, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той коментира края на футболния сезон в България, както и поредната титла на Лудогорец. Според специалиста тя е заслужена, след като разградчани са събрали най-много точки, но трябва да се отчете и израстването в състава на ЦСКА.

Марков не смята, че всичко е преминало в духа на честната игра, но натърти, че това са процеси, които не са предизвикани само от Лудогорец. Легендата е учуден, че доста футболни деятели, които през годините са се прочули с нечисти схеми, сега се опитват да се представят за защитници на феърплея. Към финала на интервюта треньорът говори и за шансовете на националния отбор в предстоящите квалификационни мачове.

Здравейте, господин Марков! Сезонът в България приключи с титла за Лудогорец. Заслужено ли „зелените“ грабнаха титлата?

Фактът, че имат повече точки означава, че е заслужено. Който има най-много точки, той най-много заслужава. Другото е субективно. На мен много ми се искаше ЦСКА да е шампион, по обясними причини, но за съжаление това не се случи.

Сезонът завърши силно за ЦСКА с победата на Левски. Какво Ви е мнението за дербито?

ЦСКА заслужено спечели срещу Левски. Беше по-силният сезон. Независимо от двете грешки на Пламен Андреев, „червените“ стояха по-добре, създаваха по смислени атаки, имаха повече креативност, отправиха повече удари. Като цяло игрово имаше доминация.

Видяхме един по-смел ЦСКА в сравнение с предишни дербита. Защо видяхме това лице на тима едва в последния мач?

Не мога да дам точен отговор. Считам, че за ЦСКА това беше мачът, в който задължително трябваше да спечели, за да има шансове за шампионска титла. От друга страна, знаете за съперничеството между двата най-именити тима в историята на българския футбол. Въпрос на престиж е да се спечели този мач и да се завърши подобаващо шампионата. Мисля, че ЦСКА игра на максимума на възможностите си, по един разкрепостен и отпуснат начин. Нямаше тази скованост при наличието на напрежение и оставиха добро впечатление, което се надявам да продължи и по време на новия сезон.

Изигра ли роля по-големият опит в битки за титлата на Лудогорец?

Не бих казал, защото Лудогорец е в процес да изграждане на нов отбор. Това не е същият тим, който спечели много титли в България и направи знаменити мачове в Европа. Сега играчите са нови и говорим за преизграждането на тима.

В последните седмици имаше доста атаки между ЦСКА и Лудогорец, както и обвинения за съдийска помощ. Смятате ли, че имаше феърплей по време на битката за титлата?

Не, не мисля, че това се случи по честен начин. На мен обаче ми е много странно, когато в нашия шампионат започват да надигат глас хора, които по време на прехода у нас бяха символи на корупцията в спортa. Сега те искат да бъдат ментори на честната игра. Намирам го за много учудващо. Не мисля, че има феърплей у нас, но това не касае само Лудогорец.

Имате предвид, че не харесвате лицемерието на хора, които са били от другата страна на барикадата, така да се каже?

Да, разбира се. В момента същите тези хора искат пред обществото да симулират честна игра. Как да стане това? Ние помним добре за какво става въпрос, особено по-старото поколение и тези, които нямат къса памет. Върнете се назад след 90-та година и може да си дадете отговор на всичко.

Бихте ли оценили сезона на ЦСКА като позитивен, имайки предвид много по-малката дистанция до Лудогорец в крайното класиране?

Да, според мен първенството като цяло беше по-интересно. Имаше по-интересни мачове и имаше интрига до последния кръг както за титлата, така и в битката за оцеляване. Шампионатът беше по-интересен. ЦСКА също показа израстване. През последната година и половина се смениха 7-8 от титулярите, което го направи по-конкурентен, по-компактен и способен да играе по-добър футбол. Затова се запази и интригата до последния възможен момент.

ЦСКА 1948 постигна историческо класиране за европейските клубни турнири. Ще успее ли клубът да се представи достойно?

Аз желая успех на този клуб, който за пръв път участва в Европа. Това е безценен опит, който може да им послужи и за бъдещето развитие на тима.

Споменахте за по-голямата интрига в първенството. Може ли да говорим за повишаване на качеството?

Като че ли има повишаване. Някои от тимовете, включително Левски и в по-голяма степен ЦСКА и ЦСКА 1948, показаха израстване спрямо последните години. Лудогорец, от своя страна, е в процес на подновяване на отбора, което доведе до лек спад. Двата процес – подобрението на преследвачите и отстъплението на Лудогорец, направи интригата сериозна.

Новият шампионат започва след само около месец. В полза ли е това на отборите, или напротив?

По-скоро това вреди. Ние имаме две паузи у нас – зимна и лятна. Сега почивката е много малка, което не е полезно за футбола като цяло. От професионална гледна точка е тежко да се прави подготовка. Отделят се месец и половина за има-няма три месеца първенство. Трябва да се помисли за промяна, тъй като това не води до позитивно бъдеще за целия футбол у нас, според мен.

Мъри Стоилов неведнъж е говорил за идеята да се премине към вариант пролет-лято. Подкрепяте ли тази теза?

Поне трябва да се опита. Ако опитът се окаже негативен, то така да бъде. Нито Мъри, нито аз и други колеги, можем да гарантираме, че ще е по-добре. В спорта и живота обаче става с опитване. При настоящия вариант с две подготовки се отделя много време през годината за подготовка и това води до кратки полусезони, както и на липса на адекватна почивка за състезателите. Отделно терените през късната есен и ранната пролет в България са много неблагоприятни. Тази пролет природата ни пощади и отборите имаха късмет. В други години обаче е имало сняг, киша и проливни дъждове. Тогава става тежко за целия футболен процес.

Да обсъдим и предстоящите мачове от европейските квалификации на националния тим. Имаме ли шанс за добро представяне срещу Сърбия и ще помогне ли включването на Ивайло Чочев?

Дано да помогне, разбира се. Това е сред най-добрите български футболисти с оглед на представянето през сезона. Аз приветствам това решение, дори бих казал, че е закъсняло, но това е преценка на националния селекционер. Едва ли обаче само неговото присъствие може да реши всичко в наша полза. Малко са тези феномени в света, които могат да го направят. Добрите игри минават през отдаденост, не през индивидуалности. Нужен ни е отбор, който да играе на 100% от силите си, който да е всеотдаен и максимално мотивиран. Това е формулата и моята гледна точка за успех. Спрямо Сърбия винаги е трудно, защото имат много по-именити играчи, състезаващи се в Европа. Преди всеки мач обаче се стартира от 0:0, което ни дава надежди. Това зависи само и единствено от играчите.

Доста полемики предизвика стратегията на БФС за пълно подмладяване на национална селекция. Нужен ли е по-плавен преход, с интегрирането на по-опитни играчи, редом с младите?

Това е деликатен въпрос. По-скоро мисля, че не ръководството на БФС определя това, а националният селекционер. В този случай треньорът е независим, както считам, че са били и колегите преди него. Това означава, че има свобода на избор на селекцията.

И за финал, господин Марков – какви си пожелавате в личен план и за българския футбол до края на годината?

Мога да си пожелая само да има повече атрактивни мачове. Това ще е хубаво за всички хора, които обичат футбола. Дано има и добри резултати на националните гарнитури, които да радват хората, които сме замесени в момента или сме били преди част от спорта. Да бъдем горди като българи както от представянето на националния отбор, така и това на клубните тимове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!