Пламен Марков пред Efirbet: Целта на националния отбор трябва да е класиране за Евро 2024

OFFNews 15 декември 2022 в 11:34 1616 0

Пламен Марков

Снимка ЕфирБет

Пламен Марков

Бившият национален селекционер на България Пламен Марков даде ексклузивно интервю за сайта Ефирбет.ком. Той коментира всички теми около Световното първенство в Катар, споделяйки, че нивото на футбола цялостно му допада. Според него провала на Испания е прелюдие към по-добри дни, тъй като в тима се налагат все повече и повече млади звезди.

Последният роден наставник, който успя да изведе България на Европейско първенство, не пропусна и да засегне темата за напредъка на „лъвовете“ при Младен Кръстаич. Марков желае да вижда занапред същия облик в играта ни, както в последните мачове. Според него целта на тима винаги трябва да е класиране за европейските финали, дори и съперниците, в лицето на Унгария и Сърбия, да са доста тежки.

Здравейте, господин Марков! Световното първенство навлиза в кулминационната си фаза. Какво Ви направи най-силно впечатление до момента?

Харесва ми равностойността на отборите, за разлика от предишни световни шампионати. Има голям паритет между съставите. Виждате колко много изненади се получиха и колко тимове с по-скромни амбиции и възможности се представиха повече от добре, да не кажа отлично. Близостта в нивото на отборите доведе до този интерес. Впечатлява ме също атрактивния и резултатен футбол, с малки изключения. Това радва хората, които са запалени по спорта.

Имаше доста коментари около провеждането на първенството през ноември. Смятате ли обаче, че фактът, че играчите са в оптимална форма, допринася за по-доброто качество и интригата във всеки мач?

Да, имаше доста опасения, свързани с евентуалната организация в една арабска страна, която за пръв път организира подобен форум. Виждаме обаче, че всичко е на високо ниво – стадионите, терените, инфраструктурата. Атмосферните условия също са отлични за футбол на високо ниво, а не на последно място и това, което Вие изтъкнахте – в момента играчите са в разгара на сезона и това означава, че всички са във върхова спортна форма. Това допринася за всички хубави неща на турнира.

Мароко и Хърватия са сензациите на турнира. Какво изведе тези два състава до полуфиналите?

Не съм съгласен, че Хърватия е сензация, тъй като те стигнаха до финала на предишното Световно първенство. Мароко, от друга страна, се показва като един много балансиран отбор, с висококачествени футболисти. Те разполагат с добри играчи във всички линии.

За мен е много изненадващо, като човек, който е работил в тази страна, че всички спазват изключителна дисциплина във фаза защита. Всички се прибират отзад и действат безкомпромисно. Всеки играч спазва указанията на треньора, отборният дух е на страхотно ниво, както и вече споменатата индивидуална класа.

След изненадите на турнира е редно да споменем и за разочарованията. Кои тимове се представиха под Вашите очаквания?

Това зависи от много фактори. Под очакванията се представи Испания. Очаквахме поне четвъртфинал и дори повече за този тим. Това беше страна, която диктуваше модата преди 10-15 години не само в Европа, но и в света като цяло. Това е бивш европейски и световен шампион, с изключителни индивидуалности, някои от които играят и сега.

Може би има известна смяна на поколенията, заради което те не са докрай убедителни. Има състезатели от предното поколение, но има и много млади, които търсят възможност за изява. Когато се смени изцяло поколение, което се очаква да се случи скоро, то вероятно ще видим тази Испания от предните години. Оптимизмът ми е свързан с играчи като Педри и Гави.

Основната причина за провала обаче е именно свързана с опитните – Бускетс, Жорди Алба, които са пренаситени от успехи. Идва един момент в спорта, в който няма как да си толкова мотивиран, след като си постигнал всичко. Липсва този хъс и жажда за резултати.

Бразилия сякаш направи добър турнир, но нещо отново не достигна на „Селесао“. Същото донякъде важи и за Португалия. Какво не беше достатъчно, за да достигнат тези тимове по-напред в Катар?

Бразилия винаги е един от фаворитите на подобни първенства. Това беше отборът с най-ярките индивидуалности като състезатели, тъй като почти всички техни играчи играят на най-високото ниво. Качеството им не подлежи на съмнения.

Португалците сякаш не очакваха такава съпротива от Мароко. През първото полувреме бяха изненадани и не създадоха почти никакви положения. Чак през втората част те натиснаха съперника и превъзхождаха Мароко, но като че ли реакцията беше закъсняла. Нямаше да е незаслужено, ако и Бразилия беше продължил напред, но знаем, че може да има само един победител в тези срещи.

Да завършим и с темата за националния отбор. Видяхме един обнадеждаващ край на годината при Младен Кръстаич. Това е ли е обликът, който националният ни отбор трябва да има?

Ако сравняваме с предходни години, то представянето на нашите национали е много по-добро. Това е светъл лъч надежда. Кръстаич не се поколеба да заложи на млади и надъхани играчи, които се представиха общо взето на върха на възможностите си в изминалите срещи. На мен това много ми хареса, както и представянето. Силно се надявам развитието на този отбор, с този треньор, да е във възходяща линия и нашия национален отбор отново да постига добри резултати и да стане част от елитното футболно семейство.

Помага ли психическата необремененост на голяма част от състава, след подмладяването?

Не може да се говори за психическа обремененост. За мен такова нещо не може да се изтъква като оправдание. Трябва да се излиза и да се показва най-доброто. Когато става дума за постигане на резултати на международно ниво, не е нормално да се говори за подобни неща. Това беше нормално по мое време, тъй като тогава нямаше достатъчно международни изяви и когато загубиш от силни отбори, можеше да се каже, че повлиява на психиката. Сега международният календар е много сериозен, има такива мачове постоянно, така че всеки, който има амбиции и възможности, върви нагоре. Ако един футболист е обременен, то той трябва да седи у тях и да си гледа мачовете като зрител. Тогава няма да е обременен.

Квалификациите за Евро 2024 започват през март, а нашата група е доста тежка. Каква трябва да е реалистичната цел?

Освен класиране всичко друго е неуспех. Хората очакват и желаят подобно нещо. Дали това е реалистична цел обаче ще се види от представянията на играчите и отбора.

И за финал, господин Марков – какви са пожеланията Ви в личен и професионален план за идващата година, както и на българския футбол?

Пожелавам едни резултатни и атрактивни игри, както и националният тим да продължи да върви нагоре и да радва дори и най-придирчивите почитатели на родния футбол. Дано вземем място, с което всички, които гледаме футбол, да може да се гордеем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!