Джон Макенроу: Григор може да спечели титла от Големия шлем

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2017 в 10:01 4010 1

Джон Макенроу не се нуждае от представяне. Някогашното лошо момче на тениса днес е сред най-уважаваните специалисти в играта. Легендарният американец е в ролята на „Комисар на тениса“ в Евроспорт и с нетърпение очакваме изявите му по време на прякото излъчване на Australian Open в ефира на световния спортен гигант.

Но десетина дни преди първото голямо събитие за сезона, Макенроу даде конферентно 45-минутно интервю на световни медии от повече от 15 страни, а със съдействието на Евроспорт, България бе представена от Webcafe.bg. Eто какво сподели легендата за Australian Open, предстоящия сезон и Григор Димитров:

– Смятате ли, че Роджър Федерер и Рафаел Надал са способни отново да спечелят титли от Големия шлем?
– Те са двама от най-великите играчи за всички времена. Смятам, че за Роджър ще е по-трудно заради възрастта и заради това, през което премина през последно време. Поради тази причина ще му е по-трудно да спечели седем мача във формат три от пет сета. За Рафа също няма да е лесно, но на този етап той има по-големи шансове. Още е на 30 и знаем какво може на клей. Ако е здрав, определено може.

– Не мислите ли, че тенисът ще загуби много след тяхното отказване?
– Да се надяваме, че ще открием и създадем топ играч в Щатите. Наистина топ, какъвто не сме имали от доста време – да печели турнири от Големия шлем. Отказването на такива като тях би било проблем за всеки спорт, но тенисът е велик спорт и ще дойдат други след тях. Ще дойдат играчи, които са индивидуалности и характери и привличат хората да харесват тениса.

– Как според вас Анди Мъри ще се справи в Мелбърн с новата си позиция на №1 – ще тегне по-голямо напрежение или ще го мотивира?
– Със сигурност ще се увеличи напрежението, но ще му влее и самочувствие. Никога той не е бил в такава позиция, което е невероятно постижение от негова страна. Събра се отново с Иван Лендъл, което му се отрази много добре. Трябва да хвърли обаче огромни усилия, за да се задържи там, където е сега.

– Какво прави Лендъл с Анди, което другите не успяват?
– Иван беше един от най-добрите играчи, които светът е виждал и това дава много. Второ Мъри загуби финали в Шлема и имаше от какво да се учи и трето – Иван държи много на подготовката и проучва перфектно съперници. Всичко при Лендъл е подредено – тренировки, програма и т.н.

– Доколко Australian Open може да даде отговори на въпросите за това, което предстои занапред през сезона?
– Това е най-непредвидимият турнир. Може да е малко по-нататък през сезона, но това е друг въпрос. Все пак на повърхността ще изплуват отговори за това кой как се чувства и как е подготвен. Турнирът е огромна възможност за много от играчите да се покажат на света и да тръгнат нагоре. Ще бъде много интересно.

– Преди 2 години споделихте, че виждате у Григор Димитров потенциален шампион в турнир от Големия шлем. Още ли смятате, че това ще се случи.
– Вече не съм толкова сигурен, колкото бях след полуфинала на Уимбълдън през 2014-а. Очаквах още през следващия сезон да направи огромен пробив, но вместо това – нещата тръгнаха в грешна посока. Не съм сигурен защо и как. Смятам, че беше комбинация от различни фактори. В края на сезон 2016 играта му тръгна нагоре. Все още се надявам, че може да спечели.

– Как се променя психиката ти на първия турнир от Големия шлем, в който влизаш като №1?
– Не мога да говоря от моя гледна точка, защото беше в обратния ред, но трябва да е невероятно чувство, защото изглеждаше, че няма да се случи. Но той продължи да се труди и не се предаде. Ще е интересно да се види представянето му. Очаква се да е с повишено самочувствие.

– Какво очаквате специално от Роджър Федерер през 2017-а?
– Много пъти съм споделял, че няма как да става по-лесно с напредването на възрастта. Той все още се движи прекрасно, ударите му са силни и понеже е Федерер се поддържа в отлична форма. Уимбълдън е най-големият му шанс, но не вярвам да спечели отново турнир от Шлема това е мое мнение.

Как ще се развие според вас сезонът при жените?
– Труден въпрос. Никога не съм вярвал, че Кербер ще достигне до №1. Има страхотни удари, но нито е много висока, нито притежава забележителен сервис. Затова оценявам много постигнатото от нея. Очаквам да й е доста трудно през този сезон, защото ще я притискат. Един „мейджър“ да спечели – пак ще е нещо невероятно. Що се касае до Серина – тя може да спечели още Шлемове, но вече е сгодена, гледа към бъдещето и не знам каква ще е мотивацията й.

– Виждате ли такива характери и личности, каквито имаше по ваше време?
– Харесва ми как се бори Надал, който понякога наподобява Конърс. Както и Джокович, който се утвърди в конкуренцията на Рафа и Федерер. Мисля, че Кирьос също може да стане такъв характер, но не ми харесва онази част от него, която го кара да не раздава до краен предел. Надявам се тенисът отново да се превърне в това, което беше по мое време, въпреки че е много скъп за родителите на децата и не е толкова достъпен, колкото беше.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови