Защо ЦИК потъна в мълчание в 12 ч., когато трябваше да обяви активността

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2015 в 12:09 2544 3

Нарушенията в изборния ден, по-сериозни по отношение провеждането на референдума, бяха съпътствани и с технически проблеми в Цетралната избирателна комисия, която не успя да съобщи каква е била избирателната активност в 12 ч. Към 14 ч. данни все още няма.

Възникнал е проблем със сайта на Комисията, който е попречил за отчитането на активността, обясниха от ЦИК. По-късно стана ясно, че проблемът е причинен от хакерска атака.

Официалните данни на ЦИК са само към 10:00 и то само за София. Тогава активността за местните избори е била 11,24%, а за референдума - 9,67%. Все още не е ясна активността за останалата част на страната, защото сайтът на ЦИК се срина от претоварване и комисията получава данните по-бавно, обясни говорителят на Комисията Камелия Нейкова пред журналисти.

Към средата на изборния ден жалбите в ЦИК вече надхвърлят 80, сигналите са 64, а жалбите за нарушения на секционни избирателни комисии са 26. Към 15 ч. сигналите вече бяха повече от 100.

В някои секции обаче на избирателите се даваше и бюлетина за референдума, само ако човек си поискаше такава. Във Варна имаше и по-драстичен случай - отказ на избирател да гласува в референдума в тъмната стаичка, в резултат на който се наложи избирателят да отбележи отговора си пред комисията в нарушение на изискването за тайна на вота. В отговор на нарушенията ЦИК изпрати указание до секционните комисии да предоставят на избирателите всички бюлетини - за кмет, за общински съветници, за районни кметове и за референдума.

6 363 761 души имат право да гласуват в днешните местни избори, в които се провежда и референдум с въпрос "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?" и възможни отговори "Да" и "Не".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 18:05

ЦИК в този си вид е излишна.Напълнили са я с разни селски активисти.Има една говорителка-по говора я познаваш откъде е...Казва "Централна избирателна комисия" вместо Централната избирателна комисия.Така говорят на село.Да закрият ЦИК,и без това бюлетините се броят от фирма-преброител.

25.10 2015 в 15:21

Sofftozero, пиши, пиши, че надницата трябва да се изкара. По колко 0,000001 стотинка на коментар плащат господарите?

И не забравяй да целунеш ръка, като си вземаш левчетата, че в панелката парното е скъпо.

25.10 2015 в 14:41

Като добавите УМИШЛЕНОТО саботиране на референдума от ЦИК до 12 на обед в изборния ден, а именно да се дават бюлетини за него само ако избирателя поиска, всички до един в тази комисия трябва незабавно да идат на съд!