Защо ЦИК потъна в мълчание в 12 ч., когато трябваше да обяви активността

OFFNews 25 октомври 2015 в 12:09 3290 3

Нарушенията в изборния ден, по-сериозни по отношение провеждането на референдума, бяха съпътствани и с технически проблеми в Цетралната избирателна комисия, която не успя да съобщи каква е била избирателната активност в 12 ч. Към 14 ч. данни все още няма.

Възникнал е проблем със сайта на Комисията, който е попречил за отчитането на активността, обясниха от ЦИК. По-късно стана ясно, че проблемът е причинен от хакерска атака.

Официалните данни на ЦИК са само към 10:00 и то само за София. Тогава активността за местните избори е била 11,24%, а за референдума - 9,67%. Все още не е ясна активността за останалата част на страната, защото сайтът на ЦИК се срина от претоварване и комисията получава данните по-бавно, обясни говорителят на Комисията Камелия Нейкова пред журналисти.

Към средата на изборния ден жалбите в ЦИК вече надхвърлят 80, сигналите са 64, а жалбите за нарушения на секционни избирателни комисии са 26. Към 15 ч. сигналите вече бяха повече от 100.

В някои секции обаче на избирателите се даваше и бюлетина за референдума, само ако човек си поискаше такава. Във Варна имаше и по-драстичен случай - отказ на избирател да гласува в референдума в тъмната стаичка, в резултат на който се наложи избирателят да отбележи отговора си пред комисията в нарушение на изискването за тайна на вота. В отговор на нарушенията ЦИК изпрати указание до секционните комисии да предоставят на избирателите всички бюлетини - за кмет, за общински съветници, за районни кметове и за референдума.

6 363 761 души имат право да гласуват в днешните местни избори, в които се провежда и референдум с въпрос "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?" и възможни отговори "Да" и "Не".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!