Вотът в чужбина - карта на секциите и правила за гласуване

OFFNews 03 ноември 2016 в 15:09 10004 1

325 секции в 71 държави ще дадат възможност на българите в чужбина да дадат своя глас на изборите тази неделя. 

Най-много са секциите във Великобритания - 53. Това се случи след падането на ограничението за страни от ЕС в тях да има до 35 секции. Максимумът е достигнат в две държави - САЩ и Турция, съобщиха на брифинг днес от Централната избирателна комисия. 

Разкриването на секции в чужбина става чрез подаване на декларации по електронен или писмен път до ЦИК или чрез дипломатическите ни представителства зад граница. 60 декларации са нужни за откриването на една секция. 

Важно е уточнението, че не е нужно да сте подавали декларация, за да гласувате. Тя единствено има за цел да окаже, къде има нужда от откриване на секция. В картата по-долу може да откриете всички секции на световната карта. Ако сте български гражданин извън граница с валидна лична карта, то може да подадете своя глас в избрана от вас секция. 

Изборният ден започва в 7 часа местно време и приключва в 20 часа. При наличие на опашки и хора, които не са успели да дадат своя глас, в края на изборния ден председателят на секционната избирателна комисия събира личните карти на хората, останали на опашката и срокът за гласуване се удължава с един час. 

Пълен списък на секциите извън граница с адресите може да видите на този линк в сайта на ЦИК. Карта на секциите вижте тук

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови