"Не подкрепям никого" и секциите в чужбина на поправка в правна комисия

OFFNews 19 октомври 2016 в 11:07 3112 0

Правната комисия на парламента ще прави днес промени в Изборния кодекс в последния момент преди изборите. Промените се правят в последния момент заради проблемите с гласуването, които се очертават на наближаващите президентски избори.

Основните проблеми са два. Първият - ограничението на секциите за гласуване на българи в чужбина на 35, което се оказа, че може да стане пречка много българи в чужбина да гласуват – особено във Великобритания и Германия.
Вторият проблем се оказа новото квадратче в изборната бюлетина „Не подкрепям никого“, което според политилози и социолози може да изкара победа на Цецка цачева още на първи тур.

12 промени в Изборния кодекс ще минат днес в правната комисия. Депутатите-юристи ще мислят и дебатират по няколко предложения. След правната комисия промените отиват в парламента, което вероятно ще се случи в петък, Изборният кодекс ще се гледа едновременно на първо и второ четене, тъй като няма време.
За да се реши проблемът с „Не подкрепям никого“, депутати предлагат да се отмени направо задължителното гласуване, което автоматично ще реши проблема.

Правната комисия ще трябва да обсъди предложение на ГЕРБ за „Не подкрепям никого" да се брои за всички видове избори, което се очаква да доведе до вдигане на 4-процентовата бариера на вота. Също по предложение на ГЕРБ ще се гледа и обратното предложение – квадратчето да важи за местния и президентския вот, но не и за парламентарния, с което ще се удовлетворят исканията на реформаторите да не се вдигне бариерата от 4$ за влизане в парламента за малките партии.

Депутати от БСП предлагат "Не подкрепям никого" да отпадне от бюлетините.

По втората спорна тема – за секциите в чужбина, има предложение броят им да отпадне, но само за държавите от Европейския съюз (ЕС) и съответно да остане за Турция, САЩ и Канада. АБВ предлагат секциите да станат 55, а лидерът на ДСБ Радан Кънев иска изобщо ограничението да отпадне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови