ЦИК наказва трима от Съединение за генералските билбордове на Борисов

OFFNews 18 март 2017 в 10:34 13750 3

Снимка Соня Колтуклиева

Тримата управители на фирма ГОТМАР ЕООД са собственици на билбордовете с генералския лик на Бойко Борисов, които се появиха по магистрала "Тракия. Георги Тучев, Васил Меретев и Свилена Симеонова ще бъдат наказани от ЦИК, след като АПИ разкри кой държи билбордовете. 

Централната избирателна комисия бе сезирана на 15 март, че на места по автомагистрала „Тракия“ и в двете посоки на 15.03.2017 г. са били забелязани множество билбордове на „ПП „ГЕРБ“, на които кандидат-депутатът Бойко Борисов е в генералска униформа на фона на националния флаг на Република България“. На 16 март ЦИК получава и втори сигнал за рекламните пана на ГЕРБ. 

Централната избирателна комисия, след като извърши служебна проверка на предоставения снимков материал от сигнала и жалбата, безспорно установи, че на въпросния билборд наистина се разпознава г-н Бойко Борисов в генералска униформа. Освен това беше установено, че на билборда, който по своето естество представлява агитационен материал, не е изрично посочено, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Централната избирателна комисия приема, че агитационен материал, в който липсва текстът, че купуването и продаването на гласове е престъпление, е нарушение на изискването на чл. 183, ал. 2 от ИК.

При извършена служебна проверка на сайта на ПП „ГЕРБ“ Централната избирателна комисия установи, че в раздел „Новини“ на 15.03.2017 г. е оповестено прессъобщение, че националният предизборен щаб на ПП „ГЕРБ“ няма нищо общо с поставените билбордове, на които е използван националният флаг на България в Пловдив и по автомагистрала „Тракия“.

ЦИК отправя запитване към АПИ, която посочва ГОТМАР с адрес в град Съединение. Дружеството има издадено разрешение за експлоатация от 03.06.2002 г., валидно до 26.06.2017 г. Фирмата е платила дължимите такси до 31.03.2017 г. съгласно Тарифите за таксите, които се събират от АПИ. В края на писмото се посочва, че АПИ нямаОТМАР отношение към съдържанието на съобщенията и изображенията, поставяни върху рекламните съоръжения по републиканските пътища.

Тримата управители на фирмата ще получат наказателни постановления от областния управител на област Пловдив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

18.03 2017 в 11:04

Тази нощ в селата около София са разлепени плакати на герб с генералската шапка на боко и със знамето на България, което е изрично забранено.

Поздрав!