Рекордна активност от чужбина се очаква на вота през ноември

Николаос Цитиридис 13 октомври 2016 в 15:10 4205 2

Снимка БГНЕС

Говорителите на ЦИК - Александър Андреев, Камелия Нейкова и Цветозар Томов

Над 34 хил. заявления за гласуване в чужбина са подали българите извън граница - това е рекорд, като се очаква на самите избори активността също да е много по-висока от минали години. 

Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия, на който беше изнесена информация за това колко заявления от различни държави са подадени за гласуване на изборите на 6 ноември. 

Рекордьор по подадени заявления е Великобритания - 7106. В Турция са подадени 6587, в Германия са 3508, а в САЩ - 2933. 

На 15 октомври ще стане ясно точно колко и къде ще бъдат разположени секции в чужбина, уточниха от ЦИК. 

Въпреки че заявленията за гласуване са рекордно много, то проблеми със секциите на нашите сънародници извън България вече има. 

Във Великобритания заявленията и местата, от които са подадени, надхърлят лимита на секции, които могат да бъдат подадени - 35. По заявленията става ясно, че в Обединеното кралство трябва да има 39 секции. От ЦИК увериха, че мислят върху вариант, в който законът да бъде спазен, но и бълагрските граждани да могат да упражнят гласа си. 

В Германия пък ще има само 6 секции, но това не е заради липса на заявления - ограничението идва от германските власти. Те са информирали българската страна, че тази година няма да има секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на България. Така българите в Германия ще могат да гласуват само в шест секции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

2

KumaLisa

13.10 2016 в 16:57

Не знам как гласуват българите по света, но в Чикаго, където е най-голямата колония с над 100,000 души, рядко гласуват повече от 4-5000. т.е. 4-5%.

7506

1

Затова атакоидите и различните там червенушки и псевдопатриоти искаха да ограничат максимално правото на българите в чужбина да гласуват.
Защото българите в чужбина ЩЕ гласуват и познайте как...