АБВ поиска до 55 секции за гласуване в чужбина

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2016 в 09:01 2229 0

Снимка БГНЕС

АБВ в парламента

Парламентарната група на АБВ предлага да се промени ограничението за брой секции в чужбина от 35 на 55, съобщават от пресцентъра на партията.

Според депутатите тази норма бе приета без никакъв сериозен анализ и по сигнали на българи, живеещи в други държави, вече има места (например Великобритания), в които 35 секции са недостатъчни.

Това създава неяснота и объркване на какъв принцип ще бъде взето решение кои заявени секции да бъдат разкрити и кои не, ако има подадени документи за над 35 секции.

Вчера Радан Кънев също внесе предложение за изменение на Изборния кодекс, с което отпада ал. 5 от чл 14., който гласи "Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35".

Според лидера на ДСБ ограниченията в ИК са гавра и обида към хилядите българи зад граница, които години наред полагат доброволни усилия да помогнат на сънародниците си да гласуват и да не късат връзка с родината си.

Ако нормата не бъде променена ще бъдат ограничени избирателните права на хиляди наши сънародници, съпричастни към обществения живот в страната не само чрез правото си на вот, но и икономически. Като това ще се случи не толкова, както е очаквано в Турция, а във Великобритания, САЩ и Испания.

От АБВ предлагат да се въведе общ критерий, валиден за всички държави и всички български граждани по света, без да се ограничава местоположението на избирателните секции, а броят - 55 да даде възможност на повече българи зад граница да упражнят избирателните си права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови