Рекорден брой българи гласуваха във Виена

BGглас Последна промяна на 05 октомври 2014 в 23:10 9066 5

Близо 2 000 български граждани са гласували в трите избирателни секции във Виена два часа преди края на изборния ден - към17:00 ч. местно време, съобщи сайтът на българите в Австрия БГ ГЛАС.

Окончателният брой гласоподаватели, както и резултатите, ще станат известни не по-рано от полунощ на 5 октомври, но вече е ясно, че рекордно много българи са упражнили основното си конституционно право в австрийската столица, поне в сравнение с последните три вота.

На парламентарните избори през 2009 г. във Виена гласуваха малко над 1 200 души, на извънредните избори за родното НС през 2013 - близо 1 600, а на изборите за български депутати в Европейският Парламент, провели се на 25 май т.г - около 1 100 сънародници отидоха до урните.

По традиция гласуването вървеше спокойно през целия ден. БГ ГЛАС видя, че и в трите секции периодично имаше струпване на повече хора, но организацията беше перфектна и хората изчакваха търпеливо реда си на опашките.

Снимки от изборния ден можете да видите тук

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2014 в 14:48

- електронно гласуване
- образователен ценз / мин. средно образование /
- задължително гласуване

06.10 2014 в 12:19

Аз също съм ЗА за електронно гласуване. Вчера гласувах в Норвегия, гласовете се преброиха тук, после се изпращат в Б-я и отново се броят от ЦИК, това създава по-голям шанс за злоупотреби. Освен това бюлетината нямаше преференциален глас, с електронен вот това може да се избегне. Не съм съгласна с коментар 2, рекорден брой гласуваха и в Норвегия, освен избирателната секция в посолството в Осло имаше още 12 града и това което беше най-учудващо, че държавата не плаща наем на допълнителните помещенията за гласуване, всичко стана на доброволни начала. Не съм участвала в организацията, но за всеки една секция си имаше "виновник", които организира подписка за отваряна на допълнителна такава и съответно намиране на помощение.

06.10 2014 в 11:21

Аз съм абсолютно ЗА електронен вот!!! Точно тогава всички 'купени гласове' няма да стигнат и на малкият им пръст на партиите постигнали с измама победите си!
Което абсолютно не разбирам е, защо никой нищо не предприема по въпроса за купените гласове??? Тези партии просто трябва да бъдат анулирани!!!

06.10 2014 в 09:11

ina, по електронен път тези българи са били свободни за заявят разкриване на секция там. Секция се разкрива при определен брой гласове - 40.
След като не са отдели 5мин от времето си да подадат такова заявление как мислиш, дали ще отделят още 5мин, за да гласуват по електронен път?

06.10 2014 в 08:46

пълна идиотия!!!

В чужбина има 2 Милиона българи, които биха гласували електронно, да не говорим, че икономически това е толкова евтин начин за държавата на провеждане на избори.
Хора със семейства не могат да си позволят да чака 4/5 часа пред една или две секции, в град където само студентите са 10 000 души.

Разбира се, че Мафията и Олигарсите не желаят гласовете на най- мислещите и можещи българи!!!
Това с хартиения вот и една/ две урни в градове където живеят минимум 100 000 бълг. емигранти е пълен цирк и премислено ограничение на вота, вече 25 години.