Автобуси стоварват гласоподаватели в Бурса (видео)

Николаос Цитиридис, Бурса Последна промяна на 05 октомври 2014 в 12:40 10269 5

Снимка OFFNews

Въпреки слабия старт на изборния ден в Бурса, малко след 9:30 часа пред една от секциите в града се изсипа множество от хора, дошли организирано с автобуси, за да дадат своя глас.

Само за около час и половина пред секцията успяхме да преброим десет автобуса и микробуса, които превозваха български изселници, за да дадат своя глас днес.

Пред наш репортер те разказаха, че са от по-отдалечените квартали на Бурса и сами са се организирали, за да дойдат до секцията. Оправдаха се и с това, че транспорт до тази секция няма, въпреки че буквално пред нея има спирка на автобус от градския транспорт.

Видео:

Видео 2: 

Друг интересен момент при гласуването в Бурса е, че пред трите секции в училището десетина души помагаха на хората да попълнят задължителните декларации, с които удостоверяват, че не са и няма да гласуват на друго място. Голяма част от изселниците в Бурса са неграмотни и не знаят как да напишат името си на български.

Хората, които попълваха декларациите, пристигнаха малко след 6:30 и се представиха като наблюдатели и застъпници явно без да знаят какво значи това и без документ те не бяха отчетени като такива от председателите на секционните комисии.

Видео: 

„Доброволците“, които помагаха на хората с декларации, заявиха че са там без да взимат пари и го правят от добра воля. Не са пратените нито от някоя партия, нито организирани от някоя изселническа организация.

Пред наш репортер един от доброволците ни разказа, че в училището, в което работи като начален учител, е получено съобщение със запитване кой знае да говори и пише на български език. Тези, които имат възможността да пишат и помагат са били извикани, като самите те не знаеха от кого.

Днес в Бурса се очаква да се гласува от над 50 000 български изселници. В града има 37 секции, които ще поемат наплива от гласоподаватели. След 19 часа очаквайте първи резултати от изборите в Бурса.

Пред OFFNews от ЦИК обясниха, че това не се счита за нарушение. Важно е човекът, подписал декларацията, да е наясно със съдържанието ѝ и собственоръчно да положи подпис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2014 в 18:35

Не може, човек, който не умее да изпише името си на български да решава съдбата на България!

05.10 2014 в 14:37

Какво очаквате?
НЕПОЧЕТНИЯТ председател пак го е измислил.
КАКТО С:
БКП=БСП+Атака+ДПС+ББЦ
Агентурата си;
Фирмите си;
Консултациите по Цанков камък;
Ахмед Емин;
Атентатът;
ХРИСТО БИСЕРОВ;
партия Атака;
Делян Пеевски;
България Без Цензура;
Ники Бареков;
КТБ.
Гласоподавателите са МИ скъпи...

05.10 2014 в 13:52

... а от дейността на родните "специални" служби не ти ли се повръща... (може и да си прекалил вчера вечерта с "размислите" по въпросите на демокрацията)

... хахахахахахаха

05.10 2014 в 13:30

За това минимум средно и да видите как се оправя този проблем за 5 минути.

Държавата ти дава безплатно средно образование, ако го нямаш просто нямаш право на отговорността да гласуваш.