Активността в Бурса удари рекордно дъно

Николаос Цитиридис, Бурса 05 октомври 2014 в 22:44 2887 0

Снимка OFFNews

Дали заради празника Курбан Байрам или като вид протестен вот, тази година в Бурса бе отчетена рекордно ниска избирателна активност. В района на община "Османгези", където живеят предимно български изселници, по секциите бяха преброени едва между 400 и 600 бюлетини. 

В същото време на изборите за Народно събрание през 2013 във всяка от секциите гласувалите бяха между 800 и 1100 души. 

Наш репортер се включи в процеса по наблюдението на преброяването на бюлетините в ОУ "Хюриет" в една от секциите в него с 2 тъмни стаички. Броенето на 420-те бюлетини отне приблизително 2 часа.

Членовете на СИК отсяха и десетки невалидни бюлетини, като най-често срещаното нарушене бе, че избирателите бяха задраскали със знак Х не номера на партията, а края на нейното име в дясната част на бюлетината. 

Това бе отдадено на неграмотността на избирателите, които трудно говореха български, а декларациите им бяха попълнени от предварително организирани хора, които могат да пишат на български. 

За да гласуват българските граждани от Бурса, бе организиран специално и превоз за по-трудноподвижните.

Реалните прогнози, които ще имат решаващо значение върху крайния резултат от избирите, са че от Турция ще пристигнат близо 50 000 гласа. Над 90% от тях ще бъдат за ДПС.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки