Регистрацията на листите с кандидат-депутати започва на 17 февруари

Партиите ще имат 11 дни да регистрират листите си с кандидат-депутати

OFFNews 14 февруари 2023 в 15:28 1554 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

От 9:30 часа на 17 февруари партиите и коалициите могат да регистрират листи с кандидати за народни представители в Районните избирателни комисии за вота през април. Срокът за регистрация приключва в 17 часа на 28 февруари.

Това става ясно от днешно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Всеки български гражданин, навършил 21 години, може да бъде избран за депутат, стига да не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание "лишаване от свобода".

От комисията напомнят, че партиите и коалициите не могат да регистрират като кандидати военнослужещи от Въоръжените сили, служители в дипломатическата служба, служители от МВР, Държавна агенция „Разузнаване“, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции“, държавни служители от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, на които със закон е забранено членство в политическа партия.

Броят на кандидатите в една кандидатска листа на партия или коалиция не може да надхвърля удвоения брой мандати в изборния район.

Даден кандидат-депутат може да бъде предложен за регистриране само от една партия или коалиция най-много в два изборни района. Всеки независим кандидат образува самостоятелна кандидатска листа, а независимите кандидати не може да бъде включвани в кандидатска листа на партия или коалиция, уточняват от ЦИК.

Нужно е също така кандидат-депутатите да не заемат позицията на наблюдател на изборите, застъпник, представител на партия, коалиция, инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор или придружител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!