Правосъдие за всеки: ЦИК да отложи изборите за следващата неделя, ако не върне машините днес

OFFNews 28 октомври 2023 в 13:37 2903 1

Велислав Величков

Снимка Правосъдие за всеки

ЦИК да отмени решението си на местния вот в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини или - ако не го направи, да отложи изборите за следващата неделя. 

Това поискаха от инициативата "Правосъдие за всеки" в своя декларация по повод осигуряването на свободни и честни избори, разпространена до медиите. 

Скандалното решение на ЦИК за отмяна на машинния вот без никакви правни основания и сериозни мотиви е опит за манипулация на изборите и посегателство върху правото на свободен избор на гражданите с много опасни последици за крехката ни демокрация, се казва в декларацията. 

В текста пише още: 

В опасна сглобка ДАНС и ЦИК направиха политическа акция по олигархична поръчка, която ще компрометира изборите и ще снижи до много ниски нива на избирателната активност и вероятни фалшификации на бюлетини и изборни протоколи. Това не можем да си позволим да допуснем като гражданско общество! 

На това основание предлагаме на отговорните държавни институции да се предприемат следните незабавни действия:

– ЦИК да се събере незабавно на извънредно заседание и да отмени свое решение 2819-МИ/27.10.2023г. си за отмяна на машинния вот, като приеме факта, че съответствието на машините е надлежно удостоверено от Министерството на Електронното управление с нарочен акт в 22ч. на 27.10.2023г,, тоест преди изтичане на крайния срок, определен от самата ЦИК.

Няма никакви правни и фактически основания да остави в сила този скандален и нищожен акт, а ако го направи то ще загуби напълно легитимността и ролята си на надпартиен пазител на изборния процес и ще обслужи политически интереси на партии, които отдавна се борят за пълна отмяна на машинния вот, защото не могат да го манипулират и да подменят бюлетини или резултатите от протоколите на комисиите.

– Ако ЦИК не вземе решение за отмяна на решението си за отмяна на машинния вот днес, то следва да отложи изборите до произнасяне на ВАС, тоест за следващата неделя.

– Върховният Административен съд следва да бъде на висотата на своето институционално положение и да защити изборните права на гражданите, като се събере състав на Съда още днес и разгледа постъпилите вече четири жалби срещу решението на ЦИК. Нелепото оправдание за липса на дежурни състави в почивните дни не можем да приемем за сериозно и обосновано. ВАС е заседавал в почивни дни, а дежурни състави се събираха много бързо за ГКПП Капитан Андреево, Таки, Ами и прочие имена от ъндърграунда, та даже лично председателят Георги Чолаков ги председателстваше. Ако в момента същият председател е неспособен да организира дежурен съдебен състав за изключително належащ случай като ограничаване на избирателни права, то следва лично да оглави дежурен състав и да поеме отговорността да се произнесе. Ако не го направи, то също ще съдейства в политическата акция за компрометиране на местните избори и вероятно това ще е част от сделката за втория мандат, предвиден в текстовете на конституционния проект. 

– Ако изборите утре се състоят в тези порочни условия и непрозрачност, и преди ВАС де се е произнесъл, ще имаме пълното основание да обявим същите за нелегитимни и да искаме тяхното касиране, както и незабавната оставка на целия състав на ЦИК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

28.10 2023 в 15:42

Пресвета Дево, каква умно-красива физиономия!!
Що не съм художник... (ツ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика