ПП-ДБ: Кметът на Пловдив от ГЕРБ вкарва пловдивчани в задължения за милиони

OFFNews 29 септември 2023 в 16:13 1863 1

Пловдив

Снимка Община Пловдив

"Кметът на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров и бившият общински лидер на партията Иван Тотев де факто вкарват община Пловдив в задължения за милиони, които всички пловдивчани ще трябва да плащат. 

Димитров носи пряка отговорност с некомпетентното си и прахосническо управление на града, а Тотев носи политическа отговорност като лидер на ГЕРБ, който през целия мандат на местната власт е координирал, ръководил и определял политическите решения на общинските съветници на партията и нейните представители в общинската власт."

Позицията е на лидерите на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) в Пловдив Николай Гюров, Веселина Александрова, Владимир Славенски и Добромира Костова.

Повод за реакцията е писмото, което кметът на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров е изпратил до Министерството на финансите. В него той иска министерството да предостави на общината безлихвен заем в размер на 19 672 079 лв. Мотивът на общината да търси спасение с държавни пари е, че "закъсва с плащанията" на текущи общински разходи - "издръжка, консумативи, енергия и друти", а оправданието - че парите не стигали, защото са били вложени във финансиране на общински проекти.

"Писмото на настощия кмет на ГЕРБ е изключително объркано и зле мотивирано," казват от коалиция ПП-ДБ. Според тях липсата на средства за текущите разходи на Община Пловдив е резултат от лошо управление, започване на финансово необезпечени проекти, нарушения на закона за обществените поръчки. Кметът на ГЕРБ г-н Димитров създава огромни дефицити в бюджета, увеличава задлъжнялостта на общината и застрашава икономическата сигурност на всички пловдивчани, които са пряко зависими от Община Пловдив и т. нар. делегираните бюджети, например училителите, казват от ПП-ДБ.

Управляваната от ГЕРБ Община Пловдив има наложени редица финансови корекции за милиони левове по европейски проекти заради системно нарушаване на Закона за обществените поръчки. Тези финансови корекции ограничават размера на безвъзмездната помощ и така трябва да бъдат плащани от общинския бюджет, тоест парите излизат от джобовете на пловдивчани.

Само по проекта за водния цикъл пловдивчани ще плащат над 3 милиона лева заради направени от управлението на ГЕРБ нарушения на обществените поръчки по реализацията му.

"През последните четири години общинските ни съветници многократно и аргументирано призоваваха кмета на ГЕРБ за начало на административна реформа, за свиване на разходите, за прозрачност при изразходването на публични средствата и винаги са гласували против финансово необезпечените проекти и срещу взимането на заеми от Община Пловдив", припомнят от ПП-ДБ.

"Моделът на управление на ГЕРБ в Пловдив, може да бъде оприличен на поведението на вирус. Той се появява на дадено място и започва да изчерпва всички налични ресурси, а когато свършат се оттегля", се казва в позицията на коалицията. От ПП-ДБ добавят, че ръководството на ПП ГЕРБ носи пряка отговорност за финансовата задлъжнялост и де факто криза, в която влиза Община Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков