Окончателно: Благоевград има нов кмет (обновена)

Кристина Минчева 05 ноември 2023 в 21:15 9682 0

Балотаж в Благоевград

Снимка БГНЕС

Илко Стоянов (ГЕРБ-СДС), Методи Байкушев (ПП-ДБ)

Обрат в Благоевград - Методи Байкушев от ПП-ДБ спечели битката на втори тур. При 100% обработени протоколи той получава 50.21% от гласовете, а опонентът му Илко Стоянов - 47.24%.

И двата щаба, вкл. двамата кандидати, следят видеонаблюдението и броенето на бюлетините в избирателните секции, предаде БНТ. 

При първоначалните данни от екзитполовете на "Маркет ЛИНКС" Стоянов запазваше кметския пост, като имаше малка преднина пред Байкушев.

Данните на "Галъп интернешънъл" също сочат, че кандидатът на ПП-ДБ печели изборите на втори тур в Благоевград, като за него са гласували 49,5% от благоевградчани, а за кандидат- кметът на ГЕРБ са гласували 48.1%.

Припомняме, че изборите за общински съветници в Благоевград се оспорват в съда. Жалбата беше подадена от Антония Сивикова, кандидат за общински съветник от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

В нея са наведени доводи за извършена неправилна преценка на действителните и недействителните гласове, както и неправилно и незаконосъобразно отчитане на преференциалния вот на жалбоподателя. Твърди се, че над 75 % от обработените протоколи на СИК, на които се е позовала ОИК, за да обяви изборния резултат, са сгрешени.

Ако съдът се произнесе в полза на жалбата, следва изборите за общински съветници на територията на общината да бъдат касирани и да се проведат отново

В общинския съвет влязоха 16 формации.

* Текстът е обновен в 03:09 ч. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!