Манолова прати Изборния кодекс в Конституционния съд

OFFNews 17 октомври 2016 в 11:36 2054 2

Омбудсманът Мая Манолова поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредбите на чл. 14, ал. 3 и ал. 5 от Изборния кодекс, съобщи ведомството й.

Точно там е записано ограничението, че секциите в една държава трябва да са не повече от 35.

Според обществения защитник, предвидените ограничения са за гласуване на българите в чужбина са в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократическо общество, както и в противоречие с прокламирания в чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България принцип, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от Основния закон права и задължения.

С ограничаването на броя на избирателните секции на практика, законодателят ограничава както избирателното право на тези български граждани, които са избрали да живеят извън границите на страната, така и прави невъзможно да се осъществи задължението им да гласуват, заложено от самия Избoрен кодекс.

Според омбудсмана така се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови